Jarle raser mot New Zealand: - Vi har nye bevis

Jarle Andhøy hevder han har nye bevis for løgn fra newzealandske myndigheter.

KRITISK: Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (t.h.) hevder New Zealands myndigheter driver med urent spill overfor ham. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRITISK: Ekspedisjonsleder Jarle Andhøy (t.h.) hevder New Zealands myndigheter driver med urent spill overfor ham. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUERTO WILLIAMS (Dagbladet): Over ripa på «Berserk» i ufrivillig havn i Chile uttrykker Andhøy stor frustrasjon over behandlingen han har fått av New Zealand - der både denne og forrige ekspedisjon bunkret opp før avreise mot Antarktis. Han er opprørt over det han mener er sabotasje og løgn fra New Zealands side, og nå sier Andhøy at han har nye bevis på newzealandsk bløffmakeri.

- Vi har nye bevis på at New Zealand har operert med flere versjoner om utstyret som «Berserk» (den første, savnede båten, red.anm.) satte igjen i Antarktis, sier Andhøy til Dagbladet.

- Vi skal troppe opp på dørstokken på Scott-basen, og jeg har videofilmet samtalen vi hadde med personalet på basen. De forteller meg at alt utstyret vi hadde med oss på «Berserk», er sendt tilbake til Christchurch (på New Zealand, red.anm.), sier Andhøy til Dagbladet.

- Viktig utstyr Til Dagbladet har den newzealandske Scott-basen i Antarktis etter mye om og men innrømmet at både mat og drivstoff fra fjorårets «Berserk»-ekspedisjon har stått lagret på basen over vinteren.

Andhøy sier nå altså at han har fått stikk motsatt beskjed. Dagbladet henvendte seg onsdag til Scott-basen, og spurte om det stemmer at Andhøy har fått motsatt beskjed av hva basen tidligere har sagt til Dagbladet.

- Da har det stått både mat og drivstoff på basen, som er potensielt viktig utstyr. Jeg har selv fått beskjed om at alt utstyret ble sendt tilbake. Dette har vært en håpløs prosess, sier Andhøy oppgitt til støttende nikk fra Samuel Massie og resten av «Berserk»-mannskapet.

Forskjellig svar Kommunikasjonsrådgiver Matt Vance ved Scott-basen svarer nå følgende:

- Vi ga beskjed til Jarle Andhøy at utstyret han satte igjen på Scott-basen, var blitt returnert til New Zealand, slik vi hadde avtalt med ham seks måneder tidligere.

Det er tilsynelatende stikk motsatt av hva Vance skrev i en e-post til Dagbladet 16. mars:

- På Scott-basen står det en liten mengde frysetørret mat og noe drivstoff, som ser ut til å være beregnet på de firehjulsdrevne farkostene. Resten av utstyret ekspedisjonen etterlot, ble sendt til Christchurch på New Zealand 31. januar 2012, skrev Vance den gang.

Dagbladet søkte Vance for ytterligere kommentarer, og svar på hvorfor han tilsynelatende gir to forskjellige svar på samme spørsmål. Disse henvendelsene er ikke besvart.

Trolig anmeldelse Norsk polarinstitutt har sagt at Andhøy trolig vil bli politianmeldt for sin siste ekspedisjon, siden han ikke skal ha hatt de nødvendige tillatelser.

Samtidig hinter talsperson Amanda Wells i newzealandsk UD overfor Dagbladet om at New Zealand vil utøve aktivt press overfor norske myndigheter om å anmelde Jarle Andhøy til politiet.

- New Zealand vil dele informasjonen vi har samlet inn om den ulovlige ekspedisjonen, til enhver traktatspart som er i stand til å reagere mot ekspedisjonsanvarlig, i henhold til miljøbestemmelsene, skriver Wells i en e-post til Dagbladet.