Jarle skulle vært i tunnelen

DRAMMEN (Dagbladet): - Jeg skulle bare bort for å hente noen materialer, for å fortsette arbeidet ved tunnelen, sier Jarle Bretvik. I løpet av de ti minuttene han var borte fra anlegget skjedde katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hadde dette skjedd noen minutter før eller senere, ville jeg sikkert vært i tunnelen. Jeg må være en av de som har hatt flaks i dag, sier Bretvik, som jobber som selvstendig næringsdrivende ved prosjektet på Bragensnes.

Han var en av de mange som deltok i bergingen av skadde fra eksplosjonen.

- Jeg var på vei tilbake i bilen da jeg så at det røyk fra tunnelåpningen. Jeg var vel noen hundre meter unna da kjempessmellen kom like etterpå. Min første tanke var gutta der borte ved åpningen, sier Jarle Bretvik.

Lå strødd rundt


Han var en av de mange som deltok i bergingsarbeidet av skadde brannmenn og kolleger.

- De lå strødd rundt. Rutene på sykebilen var blåst inn. De fleste så ut som de var i sjokk, men en del greide seg likevel fint. Jeg hørte at de hadde hatt radiokontakt med han med hjullaster inne i tunnelen før det smalt. Det er for jævlig, sier anleggsarbeideren stille.

Byggleder Martin Wiig fra Statens Vegvesen sto rett utenfor tunnellen da eksplosjonen skjedde.

Slengt i bakken


- Vi oppdaget røykutviklingen fra kontoret mitt, og jeg gikk bort for å høre hva dette var. Trykket fra eksplosjonen var så kraftig at det slengte meg i bakken, sier Wiig. Selv ble han ikke alvorlig skadd. Etter en rask sjekk på sykehuset, var Wiig tilbake på åstedet for å bistå politiet og resten av redningsmannskapet.

- Vi har klare og strenge rutiner for oppbevaring av dynamitt. Såvidt jeg vet er disse fulgt til punkt og prikke, sier Wiig.

Ifølge Wiig vil eksplosjonen ikke føre til betydelige forsinkelser på byggingen av tunnelen.

Erik Øie sto i kontorvinduet til bedriften Telefonkompaniet da ha oppdaget røyken. Fra vinduet hadde Øie utsikt inn mot tunnelen.

- Svart røyk sev ut fra lukene og tunnelinngangen. Noen minutter senere gikk jeg ut og fulgte med på redningsarbeidet som pågikk. Med ett hørt jeg et enormt smell, og jeg ble truffet av en ubeskrivelig trykkbølge som kastet meg bakover. Jeg rakk såvidt å kaste meg bak en bil som sto parkert på plassen, før det føyk plankebiter mot meg, sier Øie til Dagbladet.

- For meg er det et under at det ikke gikk flere liv tapt. Vi så jo at flere folk gikk inn der for å starte redningsarbeidet, sier Øie.

Mange helter


Politimester Ragnar Mikkelsen ved Drammen politistasjon kunne i går ikke uttale seg seg om årsaken til ulykken. I stedet berømmet han redningsarbeiderne som risikerte egne liv for å få skadde ut fra den brennende tunnelen.

En av dem som skiller seg ut er en tilfeldig forbipasserende 24-åring. Han oppdaget brannen mens han sto på brua over tunnellen, og løp ned for å bistå brannmennene. Han fikk ut flere av de sårede. 24-åringen var også den som hjalp ut en av omkomne brannmennene, sier Mikkelsen.

24-åringen ble siden innlagt på Buskerud sentralsykehus for sjokk- og røykskader.

Totalt var over 30 politifolk fra Drammen, Asker, Bærum og Nord-Jarlsberg involvert i hjelpearbeidet.