Jarle Trå (39) evakueres fra Mount Everest akkurat nå

Kjøres ned med bil.

HARDT SKADD: Den norske fjellklatreren Jarle Trå (39) var savnet på Mount Everest. Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007.
Foto: Privat / SCANPIX
HARDT SKADD: Den norske fjellklatreren Jarle Trå (39) var savnet på Mount Everest. Her står Trå på toppen av Zinalrothorn i Sveits, med Matter Horn i bakgrunnen, sommeren 2007. Foto: Privat / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den kritisk skadde fjellklatreren Jarle Trå (39) fraktes akkurat nå ned fra basecamp i en Jeep, opplyser pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet.

Utenriksdepartementet opplyste tidligere i kveld at de helst ville unngå denne løsningen, og ønsket å evakuere nordmannen med helikopter. 

Bilturen er svært lang. Jeepen med den skadde 39-åringen vil trolig ikke være framme på grensa til Nepal før i morgen tidlig. Derfra vil han fraktes til sykehus i Kathmandu.

Dårlig vær og mørkt
Trås venn og pressetalsperson, Tormod Granheim, sier det var været og nattemørket som motiverte denne løsningen.

- Helikopteret kan verken fly i dårlig vær eller i mørket. Om det blir bedre vær i morgen så kan helikopteret møte oss på veien og plukke ham opp sier Granheim til Dagbladet.

Granheim regner med at Trå er framme på sykehus i morgen formiddag, lokal tid.

Etter forespørsel fra Norge ga kinesiske myndigheter i kveld tillatelse til å fly et helikopter fra Kathmandu inn i området for å hente Trå.

Trå er hardt skadd; lider av nedkjøling og alvorlige frostskader på armer og bein. Det er livsviktig at han får legehjelp så fort som mulig. Verken UD eller Tormod Granheim ønsker å kommentere nordmannens tilstand akkurat nå.

Farlig tur
Jarle Trå ble meldt savnet på Mount Everest etter at han ikke nådde den såkalte Advanced Base Camp på 6500 meters høyde. I natt ble han funnet i live på cirka 6000 meter, etter å ha vært borte siden lørdag.

På ryggen til en jakokse, og med alvorlige skader, ble Trå fraktet ned til basecamp på 5200 meter.

Målet med ekspedisjonen var å bestige Mount Everest alene, uten ekstern oksygen eller sherpaer. En slik type ekspedisjon er forbundet stor risiko.

- Dette er meget godt gjennomtenkt og godt forberedt. Han visste at dette var risikabelt - deri ligger finessen, sa Erling Kagge, selv har besteget Mount Everest, til Dagbladet.

EVEREST: Mange hundre mennesker har blitt offer for de forræderiske forholdene på Mount Everest. Mangel på oksygen, ekstrem kulde og utmattelse har ført til høye tapstall gjennom årene. Forsatt ligger om lag 150 lik langs klatrerutene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HO/Jamie ZUBAIRI
EVEREST: Mange hundre mennesker har blitt offer for de forræderiske forholdene på Mount Everest. Mangel på oksygen, ekstrem kulde og utmattelse har ført til høye tapstall gjennom årene. Forsatt ligger om lag 150 lik langs klatrerutene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HO/Jamie ZUBAIRI Vis mer