Jarle Trå blir behandlet på sykehus

Ble lagt inn for kort tid siden.

FÅR BEHANDLING NÅ: Tilstanden til Jarle Trå var kritisk, men stabil i går. Han har trolig frostskader på hender og føtter.
Foto: Privat / SCANPIX
FÅR BEHANDLING NÅ: Tilstanden til Jarle Trå var kritisk, men stabil i går. Han har trolig frostskader på hender og føtter. Foto: Privat / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Fjellklatreren Jarle Trå har endelig kommet fram til sykehuset i Katmandu i Nepal.

- Vi fikk beskjed for ti minutter siden at han har kommet frem til byen. Han er nå til behandling på sykehuset, sier informasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Han opplyser at den formelle overgangen på grensa fra Tibet til Nepal gikk uten problemer. Kjøreturen fra grensa til Katmandu tok i overkant av fire timer.

Fjellklatreren Jarle Trå startet i går kveld den lange turen fra basecamp på 5200 meter og ned til grensa til Nepal med bil.

I morgentimene i dag ankom 39-åringen grensa der turen videre gikk med ambulanse i over fire timer.

Snøstorm i natt
UD ordnet også med den viktige flytillatelsen fra kinesiske myndigheter, men været var for dårlig og for mørkt til at helikopteret kunne ta seg opp til basecamp. Derfor gikk man for billøsningen i stedet.

- Det var snøstorm i natt og dette hindret helikopteret, men at UD i det hele tatt ordnet med helikopter så raskt er helt utrolig, sa Tormod Granheim, som jobber med å skaffe informasjon fra dramaet ved Mount Everest, tidligere i dag.

Han opplyser at helsetilstanden er ved det samme - kritisk, men stabilt. Trå skal være ved bevissthet.

Nådde målet
Trå ble meldt savnet søndag, men natt til mandag ble han funnet. 39-åringen skal ha nådd sitt mål med å nå toppen av Mount Everest alene og uten kunstig oksygen, og det skal ha vært på vei nedover at han fikk problemer.

Det ble konstatert store frostskader på både hender og føtter. For cirka ett døgn siden startet Trå reisen for å få medisinsk assistanse.

Ferden startet på cirka 6000 meters høyde ved Advanced Base Camp. Der ble han plassert på en jakokse og de startet den 2,5 mil lange reisen ned mot basecamp på 5200 meters høyde.