Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jarle Trå fraktes ned til 5200 meter nå

Fraktes på en jakokse. Turen ned til neste basecamp tar en dagsmarsj over en isbre.

SKADET: Med frostskader på hender og føtter fraktes nå fjellklatreren Jarle Trå fra over 6000 meters høyde og ned til basecamp på 5200 meter. Der kan helikopter hente ham, dersom kinesiske myndigheter gir tillatelse til dette.
Foto: Privat / SCANPIX
SKADET: Med frostskader på hender og føtter fraktes nå fjellklatreren Jarle Trå fra over 6000 meters høyde og ned til basecamp på 5200 meter. Der kan helikopter hente ham, dersom kinesiske myndigheter gir tillatelse til dette. Foto: Privat / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Vi kan bekrefte at Jarle Trå nå fraktes med en jakokse på vei ned fra ABC-campen på over 6000 meters høyde til basecamp på 5200 meter, sier Tormod Granheim.

Han og Olav Grotheim fungerer som pressetalsmann i forbindelse med situasjonen på Mount Everest der fjellklatreren Jarle Trå ble funnet i live i natt. Tilstanden til 39-åringen skal være kritisk. Han skal ha frostskader i både hender og føtter.

- Turen fra ABC-campen og ned til basecamp tar en dagsmarsj i fint vær. Store deler av turen er over en isbre, sier Granheim.

Han opplyser at kommunikasjonen med klatrerne på fjellet er vanskelig på grunn av strømmangel og dårlig forbindelse.

UD jobber på spreng
- Det er veldig gunstig at han nå er i bevgelse nedover. Jo lavere han kommer jo mere oksygen får han. På basecamp kan et helikopter hente ham. Av erfaring vet vi at helikoptre fra Nepal står parat bare de får de formelle tillatelsene til å fly, sier han.

- Jeg har hørte flere forskjellige ting. Det de sa tidligere i dag var at de skulle forsøke å frakte ham nedover med en okse. Det var det de ønsket å få til tidligere i dag, sier Ragnhild Imerslund.

Norsk UD jobber på spreng for å få tillatelsen fra kinesiske myndigheter, som må gi klarsignalet.

- Vi sitter forstatt i møte med kinesiske myndigheter. Det jobbes med å få til en evakuering fra Nepal-siden av Everest, men vi trenger fortsatt en flytillatelse fra kinesiske myndigheter fordi han befinner seg på tibetansk territorium, sier hun.

- Må på sykehus
Det beste for Trå nå er, ifølge Granheim, at 39-åringen får så mye oksygen som mulig samtidig som trykket i lufta avtar.

- Han trenger samtidig øyeblikkelig medisinsk hjelp. Å få ham til et sykehus så fort som mulig vil være det beste, sier han.

Granheim sier det er fullt mulig at Trå kommer seg på sykehus i løpet av dagen, dersom alt går etter planen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling