- Jarle tror ikke at båten er gått under

Jarle Andhøy tror ikke isdannelser på «Berserk» kan ha fått den til å kantre.

SAVNET:  Seilbåten Berserk, kjent fra flere TV-serier, har vært savnet siden man mottok nødpeilersignal fra båten tirsdag morgen. Foto: Wildvikings.com/NRK
SAVNET: Seilbåten Berserk, kjent fra flere TV-serier, har vært savnet siden man mottok nødpeilersignal fra båten tirsdag morgen. Foto: Wildvikings.com/NRKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøy ringte selv inn til Hovedredningssentralen i Nord-Norge halv to norsk tid i natt, og opplyste om at han og den 18 år gamle Samuel Massie var i god behold. De gikk i land allerede 15. februar, og er nå på vei til McMurdo-basen.

Han har også vært i kontakt med sin advokat og venn Nils Jørgen Vordahl flere ganger i dag, og de har diskutert hva som kan ha skjedd med «Berserk», som har vært savnet etter at seilbåten sendte nødpeilersignal klokka 05.22 tirsdag morgen.

- Ikke kantret Det har blitt spekulert i om is kan ha tynget ned båten, og ført til at den har kantret. Værforholdene i Sørishavet har vært ekstreme, og i går ble det meldt om ned mot 45 minusgrader, kraftig snøstorm og en vindstyrke opp mot 60 knop.

Via Vordahl sier Jarle at han ikke tror på denne teorien.

- Jarle har ikke noe tro på dette. Det var fem tonn med utstyr på båten til denne ekspedisjonen, blant annet to ATV-er. Alt dette er tatt av båten. Den hadde to tonn med drivstoff, så noe av dette måtte i så fall ha flytt opp til overflaten om båten hadde kantret, sier Vordahl.

- Det er heller ikke funnet noen vrakrester. Han er av den oppfatning at båten har søkt ly i en havn om det var dårlig vær, sier han videre.

- Kan har vært teknisk feil Vordahl sier Jarle tror at kommunikasjonssystemet må ha sviktet.

- Det er flinke sjøfolk om bord, som alle har erfaring med å være ute under dårlige værforhold. Sånn sett har ikke Jarle noe tro på at båten er gått ned, sier Vordahl.  

Tirsdag morgen mottok Hovedredningssentralen Nord-Norge nødpeilersignal fra «Berserk», og de opplyste til Dagbladet at signalet varte i om lag en time.  

- Den sendte signaler i 45 minutter. Den er sertifisert til å vare i 24 timer i slikt vær. Det kan ha vært noe teknisk feil med den, den kan ha blitt stanset, eller båten kan ha gått under ti meter. Det siste har jeg ikke noe tro på, for da hadde man som sagt funnet vrakrester og drivstoff, sier Vordahl.

Bistår leteaksjonen Han sier at Jarle er optmitistisk, og bruker all sin energi på å bistå New Zealand Maritime med den informasjonen han har, blant annet om seilbåtens bevegelsesmønster, siste kontaktpunkt og ankringspunkter om det ble dårlig vær.  

- Han har kun ett fokus, og det er å gjøre alt i hans makt for å hjelpe til med å finne båten, sier Vordahl.

Jarle Andhøy har ikke ønsket å være i direkte kontakt med medier, da han vil holde telefonlinja ledig til bruk om man trenger hans assistanse i forbindelse med leteaksjonen. Derfor går kommunikasjonen gjennom Vordahl.

Men Andhøy var i telefonkontakt med NRK Nitimen ved 09-tida i dag. Han har levert radiorapporter til P1-programmer fra flere av ekspedisjonene med «Berserk».

- Vi har vært ved Verdens ende, men akkurat nå er alt annet uvesentlig, sier han til NRK Nitimen

- Perfekte søkeforhold «Steve Irwin», den 59 meter lange farkosten til hvalfangsmotstanderne i «Sea Shepherd» fortsetter å lete i området der Berserks nødpeileren ble utløst.

- Det er perfekte søkeforhold. Været er veldig bra. Sola har enda ikke gått ned og det er lite vind, sier Njno Ramos, ett av mannskapene om bord til Dagbladet klokken 11 i formiddag.

Helikopteret om bord på «Steve Irwin» har vært ute på minst tre turer. Piloten, Chris Altman, har blant annet undersøkt Shackleton's Hut for å se om de tre savnede kunne ha tatt seg hit, men søket har så langt vært resultatløst.

Det er natt i området for øyeblikket, og helikoptersøket er derfor avsluttet, og gjenopptas i morgen tidlig. Men de fortsetter å lete etter «Berserk» fra båten.

HER LETER DE:  Tidlig tirsdag morgen ble nødpeileren til den 14 meter lange seilskuta «Berserk» utløst i Rosshavet 33 kilometer nord for Scott-basen. «Steve Irwin» startet letingen i dette området og jobber seg nå nordover. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
HER LETER DE: Tidlig tirsdag morgen ble nødpeileren til den 14 meter lange seilskuta «Berserk» utløst i Rosshavet 33 kilometer nord for Scott-basen. «Steve Irwin» startet letingen i dette området og jobber seg nå nordover. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer