- Jarle vet fortsatt ikke hvorfor han blir holdt i Chile

Andhøy har ringt hjem til sin advokat og Rune «Supern» Olsgaard.

TATT INN: Her snakker mannskapet med de chilenske soldatene som tok kontakt med dem i chilensk farvann. I midten av bildet er også Busby Noble, som reiser uten pass. Foto: Armada de Chile
TATT INN: Her snakker mannskapet med de chilenske soldatene som tok kontakt med dem i chilensk farvann. I midten av bildet er også Busby Noble, som reiser uten pass. Foto: Armada de ChileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag kveld rundt klokka 21 ble «Nilaya» tatt i arrest, med Jarle Andhøy og fire andre om bord. Blant dem er en newzealandsk statsborger uten pass. Dette oppgir den chilenske marinen som en av grunnene til at båten ble stanset.

Det dreier seg om «blindpassasjeren» Busby Noble, som avgivelig snek seg med på turen uten pass.

- Passet hans er sendt til Argentina, dit de skulle, og venter på dem der. De skulle jo ikke til Chile, sier Rune «Supern» Olsgaard til Dagbladet.
 
Også Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl har snakket med Andhøy. Han sier at han ikke kjenner til at passet til Noble skal være i Argentina.

Nye papirer - Andhøy syntes at det var greit å få avklart at det ser ut til at det ikke var New Zealandske myndigheter som hadde anmodet om arresten. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, sier Vordahl til Dagbladet.

Vordahl har tidligere fortalt at Andhøy sannsynligvis ville ha motsatt seg en utlevering til New Zealand.
 
Vordahl sendte i går på nytt en «Decleration of crossing boarder», datert 1/3.2012 og adressert til myndighetene i New Zealand. Den skal tidligere ikke ha kommet fram til rett person.

Olsgaard forteller at Andhøy fremdeles ikke har fått en klar forklaring på hvorfor de blir holdt igjen på marinebasen i Chile.

- Han forstår ikke hvorfor han er der, det virker unødvendig å ligge der og trykke, sier Olsgaard.

Bevoktet Den chilenske marinen har fortalt at Andhøy og de andre på båten som har pass kan få forlate båten og basen, dette har ikke Olsgaard fått noe informasjon om.

Båten blir nå bevoktet inne på den chilenske marinebasen i Puerto Williams, og mannskapet er fremdeles om bord.

Havnemester og løytnant Carlos Bañados Matute sa til Dagbladet at båten seilte i chilenske farvann uten lov. Han sa også at new zealandske myndigheter hadde gitt beskjed om at båten ikke hadde lov til å forlate landet for å dra til Antarktis, og dessuten hadde en papirløs new zealender om bord.

Statsministeren
 Vordahl har fortalt at Andhøy har fått muntlig beskjed om at arrestasjonen skjedde på anmodning fra myndighetene i New Zealand. Statsministeren på New Zealand har gått ut og dementerer denne påstanden, men utenriksdepartementet på New Zealand vil ikke kommentere sin rolle i saken bortsett fra dette:

- Vi vet at de ble eskortert til havn i Chile. Alt jeg kan si er at chilenske myndigheter er klar over våre innvendinger mot den uautoriserte ekspedisjonen til Rosshavet på Antarktis, sier en talskvinne til Dagbladet.

Det har også blitt spekulert på om det at «Nilaya» er omdøpt til «Berserk» har gjort at chilenske myndigheter tok arrest i båten.

 

ANHOLDT:  Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy, blant annet etter anmodning fra newzealandske myndigheter. Foto: Armada de Chile
ANHOLDT: Jarle Andhøy og mannskapet om bord «Nilaya» ble lørdag stanset av et chilensk marinefartøy, blant annet etter anmodning fra newzealandske myndigheter. Foto: Armada de Chile Vis mer