To menn dømt til livsstid:

Jarmo ble drept i 2002. Neste år kan gjernings­mann løslates

To menn planla ran etter Oslo-møte. Det endte i kidnapping og brutalt drap.

DREPT: I 2002 ble drosjesjåføren Jarmo Pistool (t.h) kidnappet, ranet og brutalt drept. To russiske menn ble dømt til livstidsstraff for ugjerningen. Foto: NTB Scanpix
DREPT: I 2002 ble drosjesjåføren Jarmo Pistool (t.h) kidnappet, ranet og brutalt drept. To russiske menn ble dømt til livstidsstraff for ugjerningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2002 ble en drosjesjåfør ranet og drept i Sverige og to russiske menn ble seinere dømt til hver sin livstidsstraff. Nå har én av dem fått dommen sin omgjort.

Ifølge svenske Aftonbladet har den yngste av de to mennene, som i dag er 39 år gammel, søkt om å få livstidsdommen omgjort til tidsbestemt fengselsstraff tre ganger. Seinest i 2015 ble en slik søknad avvist, da tingretten konkluderte med at det fantes en risiko for at mannen kunne gjøre noe kriminelt.

Nå har Örebro tingrett imidlertid bestemt seg for å fastsette straffen til 25 år. Vanligvis løslates innsatte i Sverige etter å ha sonet to tredjedeler av straffen, det betyr at 39-åringen mest sannsynlig er en fri mann i 2019.

Dømt til livstid

- Tingretten har i dagens avgjørelse vurdert at risikoen for tilbakefall av kriminalitet av alvorlig karakter ikke er «konkret og bemerkelsesverdig», om han løslates etter at det er blitt gjennomført nødvendige prosesser for å tilvenne ham et liv utenfor murene, skriver tingretten i en pressemelding.

Begge mennene ble i Sundsvall tingrett dømt til livstid i fengsel for drap, kidnapping og grovt ran. De ble også utvist fra landet, noe svenske myndigheter lover å følge opp etter løslatelsen.

Oslo-møtet

De to russiske mennene, den gang 24 og 27 år gamle, møttes for første gang i desember 2001 på et asylmottak i Karlsund. Der delte de rom helt til den eldste skal ha havnet i et slagsmål, og reiste videre til Helsingfors.

De to tidligere romkameratene hadde kontakt på telefon nesten hver dag, og de har seinere beskrevet forholdet til hverandre som «nesten som brødre». Over telefon skal den eldste ha overtalt 24-åringen om å reise til Oslo.

Allerede fra ankomsten til Sverige, hadde 24-åringen en plan om å reise tilbake til hjemlandet sitt. Han skulle bare tjene noen penger først. I Oslo ga den andre russeren ham forhåpninger at han snart skulle få muligheten til å reise tilbake, men først skulle de en tur til Sverige hvor den grufulle planen ble lagt, ifølge dommen fra Sundsvall tingrett.

Omtrent tre uker seinere skal 24-åringen ha blitt overtalt til bli med på et kupp som ville gi dem raske penger: Rane en drosjesjåfør.

Ranet som gikk galt

I 2012, ti år etter drosjedrapet, skrev Sundsvall tidning en artikkel om «drapet som rystet Sverige». De skrev at det var en ren tilfeldighet at den 39 år gamle tobarnsfaren Jarmo Pistool skulle ende opp som offer.

Det var natt til 12. mai at Pistool ble overbemannet av de to russiske mennene. Like før hadde de to russerne skaffet bevæpnet seg med både luftpistol og skolisse.

I dommen fra Sundsvall tingrett står det at 24-åringen forklarte at 27-åringen skal ha sagt «at han måtte tenke på drosjesjåføren som sin fiende, en fiende som skulle tilintetgjøres». De skal også ha blitt enige om den yngste skulle sitte i baksetet med skolissa, mens den eldste skulle sitte i passasjersetet med luftpistolen.

Men på ett punkt ble det hele mer alvorlig enn planlagt. Først skal de ha truet sjåføren og ranet ham for 500 kroner, før de skal ha kjørt ham videre til et skogsvei ved Ljungå. Ifølge dommen var det der Pistool ble kvalt og drept, før han ble forsøkt dekket med mose, løv og greiner.

Totalt fikk mennene ranet til seg 800 svenske kroner. Først de 500 fra sjåføren, før de seinere klarte å ta ut 300 fra en bankautomat.

Pågripelsen

Etter tre døgn ble mennene pågrepet i et forsøk på å krysse grensa til Finland. Tollerne ble oppmerksomme på russerne da den ene viste fram et stjålet førerkort, mens den andre viste fram finske asylpapirer. Seinere ble det klart at de fortsatt bar de samme klærne som de brukte under drapet.

Det som derimot trolig huskes best av svenskene, er jakten på å finne drosjesjåføren. Både hunder, helikoptre og politipatruljer ble tatt i bruk i søket som varte i sju dager før de til slutt fant ham på skogsveien, ifølge Aftonbladet.

Ifølge Sundsvalls tidning har den yngste av de dømte, som nå har fått omgjort dommen, tidligere erkjent sin rolle i drapet. Han har derimot hevdet at han ble hjernevasket av den medskyldige.

Den andre har derimot hele tiden nektet for å ha gjennomført drapet. Han har også hevdet at han var en engelsk agent, på oppdrag i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer