Jaroslaw Kaczynski vil overta brorens jobb

Jaroslaw Kaczynski sier han vil fortsette oppdraget til sin avdøde tvillingbror Lech og stiller i sommerens presidentvalg i Polen. Meningsmålingene taler imot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Kaczynski ble mandag nominert som presidentkandidat av sitt parti Lov og rettferdighet (PiS).

- Det tragisk avbrutte livet til presidenten og bortgangen til Polens patriotiske elite betyr bare én ting: vi må fortsette oppdraget deres, skriver Jaroslaw Kaczynski på partiets nettsider.

10. april styrtet det polske presidentflyet under innflyging til den russiske byen Smolensk. Om bord var president Lech Kaczynski, hans kone og 94 andre medlemmer av den polske makteliten.


Ingen overlevde styrten.


- Polen er vårt store, felles ansvar. Det er påkrevd at vi må takle denne personlige smerten og ta på oss oppdraget, står det på nettsidene til PiS.

Var statsminister

Jaroslaw og Lech var eneggede tvillinger, og i to år var Jaroslaw statsminister samtidig som Lech var president.

Tvillingregjeringen var omstridt både hjemme i Polen og ikke minst i Brussel. Blant annet ble EU-grunnloven trenert på grunn av Kaczynski-brødrenes skepsis til Unionen.

Høsten 2007 forsvant Jaroslaw fra det rikspolitiske podiet etter et sviende nederlag i valget der nåværende statsminister Donald Tusk vant.

Spiller på dødsfallet

Jaroslaw Kaczynski levnes få sjanser til et comeback på regjeringsnivå. Meningsmålinger viser at Polens fungerende president, Bronislaw Komorowski, ligger an til å vinne sommerens valg.

- I virkeligheten vil det være Lech Kaczynski som stiller. Jaroslaw Kaczynski og valgkampen hans vil spille på sympatien for den avdøde broren, sier Krzysztof Bobinski i tankesmia Unia & Polska.

Andre må gjøre feil

Bobinski tror det blir vanskelig for den tidligere statsministeren å få mer enn rundt 20 til 25 prosent av stemmene.

- Hans eneste sjanse til å vinne er at andre kandidater gjør feil, sier Bobinski, som ikke tror flystyrten har endret de polske velgernes preferanser.

Presidentvalget i Polen holdes 20. juni.

(NTB)