LANDET PÅ BUKEN:  Et Jas Gripen-fly begynte å brenne da det buklandet på Kallinge-flyplass utenfor Ronneby i ettermiddag. Foto: Marie Petersson / BLT / SCANPIX
LANDET PÅ BUKEN: Et Jas Gripen-fly begynte å brenne da det buklandet på Kallinge-flyplass utenfor Ronneby i ettermiddag. Foto: Marie Petersson / BLT / SCANPIXVis mer

Jas Gripen-fly begynte å brenne ved landing

Fikk ikke ut hjulene og måtte lande på buken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et Jas Gripen-fly begynte å brenne etter en nødlanding på Kallinge flyplass i Sør-Sverige rundt klokken 14.30 i ettermiddag.

Piloten klarte ikke å få ut landingshjulene og måtte derfor lande på skroget. Under nødlandingen skled flyet av rullebanen og begynte å brenne, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Piloten uskadd
Det var under en øvelsestur med at noe gikk feil slik at piloten måtte landet på buken av flyet.

Ifølge Aftonbladet.se var det understellet i flyet som tok fyr. Brannen ble slokket av ventende redningsmannskaper i løpet av noe få sekunder, og piloten kom seg uskadd ut.

Menneskelig svikt
Flyvåpenet i Sverige tror ikke at det var feil på Gripen-flyet som var årsaken til ulykken, men snarere en feil gjort av piloten.

- Vi starter nå en undersøkelse av hendelsen i henhold til våre rutiner, men etter det første intervjuet med piloten virker det mest sannsynlig at ulykken skyldes den menneskelige faktoren. Det er ingenting som tyder på at det har vært noen teknisk feil på flyet, sier flyvåpeninspektøren generalmajor Anders Silwer til Aftonbladet.se.

Jagerflyveren beskrives som en erfaren Gripen-pilot. Hva som gikk galt er fortsatt uklart.