<strong>OMKOM:</strong> Forretningsmannen Jason Spindler ble drept i terrorangrepet i Nairobi. Spindler skulle fylt 41 år neste uke, sier hans foreldre. Foto: I-DEV International via AP/ NTB Scanpix
OMKOM: Forretningsmannen Jason Spindler ble drept i terrorangrepet i Nairobi. Spindler skulle fylt 41 år neste uke, sier hans foreldre. Foto: I-DEV International via AP/ NTB Scanpix Vis mer

Jason (40) overlevde 11. september-angrepet. Så ble han drept i Nairobi

Tirsdag ble minst 21 personer drept i et terrorangrep i Nairobi. Amerikanske Jason Spindler er blant ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske forretningsmannen Jason Spindler (40) hadde flaks 11. september 2001, da han overlevde det største terrorangrepet i amerikansk historie.

Tirsdag denne uka ble han drept i et annet terrorangrep.

<strong>TERROR:</strong> 11. september 2001 styrtet to passasjerfly inn i World Trade Center i New York. Foto: AFP PHOTO / SETH MCALLISTER / NTB Scanpix
TERROR: 11. september 2001 styrtet to passasjerfly inn i World Trade Center i New York. Foto: AFP PHOTO / SETH MCALLISTER / NTB Scanpix Vis mer

Amerikanske myndigheter har ikke bekreftet identiteten til den omkomne amerikaneren, men hans foreldre har selv bekreftet dødsfallet overfor amerikanske medier.

Terrorangrep i Nairobi

Tirsdag ettermiddag norsk tid kom meldingene om eksplosjoner og skyting ved et hotell i Kenyas hovedstad, Nairobi. Den somaliske væpnede islamistgruppa al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for det som skulle vise seg å være et terrorangrep.

Terroraksjonen startet med en eksplosjon utenfor en bank og et selvmordsangrep inne i hotellobbyen ved Dusit-komplekset. Politiaksjonen for å uskadeliggjøre angriperne pågikk i nesten et døgn.

Minst 21 uskyldige ofre ble drept i hotellangrepet i Nairobi. Amerikanske Spindler er blant disse omkomne.

<strong>KENYA:</strong> En politimann løpet forbi brennende biler ved hotell-komplekset hvor et terrorangrep pågikk i Nairobi tirsdag. Foto: REUTERS/Baz Ratner
KENYA: En politimann løpet forbi brennende biler ved hotell-komplekset hvor et terrorangrep pågikk i Nairobi tirsdag. Foto: REUTERS/Baz Ratner Vis mer
<strong>EVAKUERT:</strong> Folk blir evakuert fra hotellet. Foto: REUTERS/Baz Ratner
EVAKUERT: Folk blir evakuert fra hotellet. Foto: REUTERS/Baz Ratner Vis mer

11. september 2001

I 2001 jobbet Spindler i et firma som hadde kontorer i World Trade Center. 11. september var han forsinket på vei til jobben. Spindler var på vei opp fra undergrunnsstasjonen da det første tårnet falt, sier hans mor til kanalen.

- Han gikk tilbake for å hjelpe, og bygning 7 falt. Han var fullstendig dekket i støvet, sier hans mor til TV-kanalen ABC13.

Rundt 3000 mennesker ble drept da fire passasjerfly ble kapret i USA. To av flyene ble styrtet inn i World Trade Center i New York, det tredje styrtet inn i Pentagon i Washington D.C. Det fjerde styrtet i Pennsylvania.

Det var terrororganisasjonen Al-Qaida stod bak angrepet.

De to tvillingtårnene raste sammen, og 12. september erklærte daværende president George W. Bush krig mot terror.

FEMTEN ÅR: I år er det femten år siden det største terrorangrepet på amerikansk jord fant sted. Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer Vis mer

Forretningsmann

Seinere var Spindler med i fredskorpset, og jobbet nord i Peru, hvor han hjalp bønder å utvikle samarbeid som ville la dem selge til større markeder.

Spindler dedikerte livet sitt til å hjelpe andre gjennom sitt arbeid som rådgiver for forretningsinvesteringer. Det var arbeidet som brakte ham til Nairobi, hvor han har bodd de siste tre åra.

- Han prøvde å gjøre en positiv forskjell i den tredje verdens framvoksende markeder, sier moren, Sarah Spindler, til NBC News.

Han var grunnlegger, daglig leder og administrerende direktør for I-DEV International, et selskap som gir råd innen strategi og investeringer, som forsøker å utvikle selskaper i framvoksende markeder.

Spindler skulle fylle 41 år neste uke, sier hans foreldre til ABC13.

<strong>OMKOM:</strong> Jason Spindler kunne vært på kontoret sitt da flyene styrtet inn i World Trade Center i New York i 2001. Men han var forsinket på vei til jobb denne dagen. Tirsdag døde han i et terrorangrep i Nairobi. Foto: I-Dev International/Handout via REUTERS
OMKOM: Jason Spindler kunne vært på kontoret sitt da flyene styrtet inn i World Trade Center i New York i 2001. Men han var forsinket på vei til jobb denne dagen. Tirsdag døde han i et terrorangrep i Nairobi. Foto: I-Dev International/Handout via REUTERS Vis mer

- Terroristene er eliminert

- Jeg kan bekrefte at for en time siden var sikkerhetsoperasjonen ved Dusit over og alle terroristene er eliminert, sa Uhuru Kenyatta, Kenyas president, under en pressekonferanse onsdag.

Seinere ble det bekreftet at det er fem angripere som er døde, og minst to mistenkte er pågrepet.

Presidenten sa også at minst 700 mennesker ble reddet fra hotellkomplekset DusitD2. Overlevende har fortalt at de i timevis måtte gjemme seg i redsel under pulter, på bad eller i biler mens beleiringen pågikk.

- Vi sørger som et land denne morgenen, og mitt hjerte og hjertene til enhver kenyaner går ut til de uskyldige menn og kvinner utsatt for denne meningsløse volden. Vi ønsker de skadde en rask bedring. Som en nasjon vil vi fortsette å be for dem, sa presidenten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer