- Jason er ond

GREENEVILLE (Dagbladet): - Jeg lukket øynene, sa den nå femtenårige Jason Bryant om øyeblikkene da Vidar og Delphina Lillelid ble myrdet i en veigrøft i Tennessee sammen med sin seksårige datter Thabita. Familiens eneste overlevende, toåringen Peter, ble livsvarig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jason sier at det var Joe Risner (21) og Dean Mullins (20) som skjøt familien, mens de to og Natasha Wallen Cornett (19), Karen Howell (17) og Crystall Sturgill (18) skylder på Jason.

- Han er ond, sa advokat for Dean Mullens, Steve Owens, i gule cowboystøvler og rettet en lang pekefinger mot Jason Bryant, som sammen med de andre har tilstått medvirkning til trippeldrapet.

- Hadde det ikke vært for ham, ville de fem andre ikke ha vært her i dag, fortsatte advokaten til Joe Risner, T. Wood Smith .

- Manipulert

Jasons forsvarer, advokat Robert Jesse, prøver å overbevise dommer James E. Beckner om at det er de fem andre som har forledet og manipulert en underutviklet tenåring inn i tragedien.

- Jason er et forsømt barn og ble overlatt til seg selv i oppveksten. Så fikk han all denne oppmerksomheten fra de eldre ungdommene, og ble stilt i utsikt å få sex (med Natasha). Han fikk være med de store gutta, og det er en stor ting for en mindreårig, sa psykiater Robert Brenecker, som plasserte Jasons intellektuelle evner på nivået til en tredjeklassing. Hans ordforråd og evne til å formulere seg er bare litt bedre enn hos en person med klassifiseringen «tilbakestående».

- Planlagt

Statsadvokat C. Berkeley Bell sa i sitt åpningsforedrag at ungdommene fra Pikeville i Kentucky «planla å dra gjennom landet og rane og drepe mennesker på veien. Det gjorde de, og henrettet familien Lillelid». Hans påstand er at ungdommene bevisst planla å legge skylden for drapene på den mindreårige Jason.

Straffeutmålingssaken mot de seks ungdommene som mishandlet og drepte Lillelid-familien her i april i fjor, blir et oppgjør om hva som skjedde da Vidar, Delphina og Thabita ble skutt og drept på en grusvei bare noen kilometer fra den røde og hvite rettsbygningen her i Greeneville i Tennessee. Etter at alle seks ungdommene for to uker siden erklærte seg skyldige i drapene, kan dommer James E. Beckner dømme dem enten til minimum fengsel i 51 år eller maksimum til å sitte i fengsel til de dør.

Forsvarerne til Natasha Wallen Cornett, Crystall Sturgill, Karen Howell, Joe Risner og Dean Mullins gjorde det klart at deres klienter vil gå i vitneboksen og fortelle at det var Jason som trakk i avtrekkeren.

Skudd i trekant

Grusomhetene som skjedde i veikanten her for ett år siden fikk Catherine Arp fra Jehovas vitner i Knoxville til å bryte ut i kraftig gråt. Patologen Cleveland Blake beskrev i medisinsk kontante ordelag at Delphina etter hans mening først fikk sin venstre arm skutt av, slik at den hang «som på ei filledokke», og deretter ble sendt i bakken med et skudd som splintret det venstre beinet hennes. Dr. Blake sa at hun så var blitt skutt tre ganger i venstre side av mageregionen. Han svarte på spørsmål fra statsadvokat Bell at skuddene etter hans mening var plassert «med hensikt» i en nesten likesidet trekant.

- Etter min mening levde hun i inntil 25 minutter etter at hun var påført disse skadene, sa Dr. Blake, som også svarte at han trodde hun kunne ha oppfattet hva som skjedde da barna ble plassert oppå brystet slik at kroppene dannet et kors i veigrøfta
Vidar Lillelid ble først skutt gjennom det høyre øyet. Han mistet bevisstheten. Mens han lå på bakken ble det plassert tre skudd på høyre side av brystet hans. Også de skuddene ble plassert i en likesidet trekant. Blødningen drepte ham i løpet av to- tre minutter.

«Vendte meg bort»

- Jeg så at det ble skutt, men ikke at skuddene traff, sa Jason Bryant da han tok plass i vitneboksen og gikk fra alle uttalelser han tidligere er kommet med om at det faktisk var han som skjøt. Slik femtenåringen i går fortalte om drapene, var det Joe Risner og Dean Mullins som skjøt.

Jason var den første av ungdommene som gikk i vitneboksen. Forsvarerne varslet i går at ungdommene vil forklare seg etter tur med sin versjon av det som skjedde den 6. april i fjor.

Med ledende spørsmål fra forsvareren, Robert Jesse, framstilte Jason seg selv som en forelsket tenåring som løy på alderen da han ble plukket opp av Natasha Cornett og hennes venner i sentrum av Pikeville i Kentucky.

Under utspørring av statsadvokat Cecil Mills og særlig forsvarer Fred Lance, innrømmet Jason at han hadde trøbbel på skolen, hadde stjålet søsterens bil, drukket brennevin og brukt narkotika.

Ville bli med

Dragningen mot Natasha var det som angivelig fikk ham til å bli med gjengen hennes, som han bare kjente overflatisk fra før. Han overnattet hjemme hos henne i traileren til Natashas mor, og de kysset, men hadde ikke sex.
Neste gang de var sammen, skar hun inn et omvendt kors i armen hans med barberblad. Han spurte om de skulle være sammen, og hun skar inn forbokstavene sine i armen hans.

Han fortalte at han fikk se bilder av Natasha som kysset Karen Howell.

Den 4. april i fjor hadde Jason drukket ni øl på et fødselsdagsselskap da han sluttet seg til Natasha og gjengen. De dro til Colley-motellet i Pikeville.

- De satte på stereoanlegget, tente stearinlys og begynte å skjære hverandre, sa Jason, som nektet å ha hørt noe om å dra ut for å rane og drepe noen. Bare at Natasha ville «dra til California». Han fortalte at han flere ganger forsøkte å bli hentet hjem ved å ringe søsteren og bestevennen. Men da bestevennen gikk hjem til seg selv, snudde Jason og gikk tilbake til gjengen. Og da gjengen tok ham med hjem søndag morgen, trosset han faren og dro av gårde med dem på turen mot Tennessee.

Pistolen på bordet

Det gikk kaldt nedover ryggen på tilhørerne i rettssalen da de hørte Jason fortelle hvordan gjengen tilfeldig hadde tatt kontakt med Lillelidfamilien på rasteplassen ved motorvei 81 fordi Vidar Lillelid kjørte en stor van og gjengen på seks satt trangt i Joe Risners Chevy Citation.

Vidar Lillelid spurte de bleke, svartkledde ungdommene om de trodde på Gud og Bibelen. Ifølge Jasons forklaring svarte Joe Risner at han var ateist. Like etterpå la han pistolen på piknikbordet som de satt ved. Vidar Lillelid ble truet til å kjøre bilen sin ut fra rasteplassen med Joe Risner ved siden av seg i forsetet, og Delphina og barna i baksetet. Jason var også med i denne bilen, men forklarte at han trodde familien bare ville «bli satt av i en veikant».

Statsadvokat C. Berkeley Bell sa i sitt åpningsforedrag at Lillelid-familien «ble henrettet for å hindre at de kunne gjenkjenne kidnapperne som stjal bilen deres».

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, sa Jason, og påsto at han var redd både Joe Risner og Dean Mullins.

Ble skutt

I gårsdagens forklaring hevdet Jason at han ble skutt gjennom hånd og lår av Dean Mullins da gjengen ville ha ham til å ta på seg skylda for drapene fordi han var mindreårig og angivelig ville få liten straff.

Han tok også på seg skylda da gjengen ble arrestert i Arizona ved grensa til Mexico. Han fortalte både til fangevoktere og medfanger at han hadde skutt og drept Vidar Lillelid fordi han «begynte å snakke om Gud». Han fortalte også at han hadde skutt seg selv i hånden og låret for å kunne si at han hadde skutt selvforsvar. Alt det gikk han fra i går. Han nektet også for å ha hørt at Natasha ba ham om å «spare barna».

- Det er ikke riktig, sir, sa han da Natashas forsvarer Robert Cupp spurte ham om dette.