Javel, herr statsråd

«Norge er den sista sovjetstaten, oerhört nationalistisk - allt är politik.» Med disse ordene avslørte den svenske næringsministeren Björn Rosenberg sitt sanne jeg på svensk TV i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tormod Hermansen ble fullstendig perpleks da NRKs Redaksjon 21 spilte av Rosenbergs uttalelser mens Telenor-sjefen satt i studio.

Fadesen skjedde bare få timer etter at Hermansen selv måtte gi samme Rosenberg hjelp for å bringe fusjonen med Telia i havn.

TV-innslaget

Programleder Helena Stålnert i «Aktuellt» forteller til Dagbladet at Sveriges Radio ikke hadde noen betenkeligheter med å sende innslaget, selv om opptaket skjedde etter det formelle intervjuet.

- Så pass må Rosenberg tåle. Det er ikke første gangen han uttaler seg sleivete, sier Stålnert.

Frustrasjon

Rosenbergs voldsomme utfall kom da TV-fotografen skulle lage såkalte innklippsbilder etter at intervjuet var over. Der lot han sin frustrasjon flomme over, åpenbart uten tanke på at hans uttalelser nådde ut til hele den svenske og norske befolkningen.

Tormod Hermansen uttalte til Kveldsnytt halvannen time etter det famøse innslaget at han var like målløs som John Carew etter Rosenborg-spissens annullerte scoring onsdag.

- Jeg er lei for at sånt blir sagt, forstår ikke grunnlaget for det, og finner det i det hele tatt ubegripelig, sa Hermansen, fortsatt tydelig rystet.

Da Dagbladet tok kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik seint i går kveld, hadde Rosenberg allerede vært i kontakt med den norske samferdselsministeren Dag Jostein Fjærvoll for å beklage uttalelsene.

- Derfor ser ikke jeg noen grunn til å kommentere dette, sier Bondevik til Dagbladet.

- Dette er det sterkeste jeg har vært med på under en direktesending, sier programleder Knut Olsen i Redaksjon 21.

- Da jeg gikk i studio, visste vi at Rosenberg hadde sagt noe, men ikke hva. Jeg fikk det bare på øret midt under sendingen.