SAMMEN MED FAMILIEN: Jayden Lamb (i midten) tapte kampen mot kreften da han bare var åtte år gammel. Her er han avbildet sammen med faren Tom (f.v.), søstrene Jilliyn (11) og Faith (12) og stemora Nicole. Foto: Privat
SAMMEN MED FAMILIEN: Jayden Lamb (i midten) tapte kampen mot kreften da han bare var åtte år gammel. Her er han avbildet sammen med faren Tom (f.v.), søstrene Jilliyn (11) og Faith (12) og stemora Nicole. Foto: PrivatVis mer

Jayden ble bare åtte år gammel

Nå har familien hans startet en folkebevegelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i fjor - bare åtte år gammel - tapte Jayden Lamb kampen mot kreften.

Nå inspirerer gutten fra Midland i Michigan mennesker over store deler av verden til å gjøre gode gjerninger mot hverandre.

- Jayden var den søteste og snilleste gutten. Han elsket å danse og synge og få alle til å smile, sier Jaydens far, Tom Lamb, til Dagbladet.

Ville gi noe tilbake Sønnen var bare seks år gammel da han ble diagnostisert med en sjelden type kreft som rammer sentralnervesystemet. I to og et halvt år kjempet familien ved guttens side.

- Gjennom hele denne perioden støttet lokalsamfunnet oss, og dette gjorde det mulig for oss å kjempe videre. Vi ønsket derfor å gi noe tilbake til alle som hadde hjulpet oss gjennom hele denne perioden, sier Lamb.

Da han og kona Nicole var på en kaffebar etter at de hadde handlet klær til Jaydens begravelse, bestemte de seg impulsivt for å betale kaffen for personen som sto bak dem i køen.

Dette gjorde de som en symbolsk takknemlighetsgest etter all støtten.

Dagen etter var de på supermarkedet, hvor de betalte regningen til en som hadde glemt bankkortet sitt hjemme. De fortalte vedkommende at de gjorde det for å hedre sønnens minne. Også dagen etter tok ekteparet regningen for en fremmed.

INSPIRASJON: Familien har nå startet en kjede av gode gjerninger i den avdøde guttens navn. Her er Jayden avbildet på sykehuset sammen med faren. Foto: Privat
INSPIRASJON: Familien har nå startet en kjede av gode gjerninger i den avdøde guttens navn. Her er Jayden avbildet på sykehuset sammen med faren. Foto: Privat Vis mer

- Dette startet en bevegelse. Vi la ut en utfordring på Facebook, og det eksploderte, sier Lamb.

Ga diamantring I skrivende stund er det over 38 600 personer som «liker» Facebook-siden til minne om Jayden Lamb. Den avdøde gutten og familiens «kampanje» er blitt omtalt av alt fra lokalaviser til CBS News, kjendisnettstedet People og den britiske avisa Daily Mail.

CBS har intervjuet med en servitør som fikk 50 dollar (cirka 375 kroner) i tips, sammen med en lapp med påskriften: «Til minne om Jayden Lamb. God jul.»

Jennifer Campbell forteller at noen betalte regningen for alle julegavene hennes.

Facebook-siden er det også lagt ut bilder som viser en rekke gode gjerninger. For eksempel er det noen som har donert bort en diamantring til Frelsesarmeen og lagt ved en lapp hvor de henviser til åtteåringen.

- Helt vilt - At så mange mennesker gjør dette for å hedre min sønn, har vært helt utrolig. Å vite at de vil gjøre dette i hans navn, er helt vilt, sier åtteåringens far.

- Når du har mistet et barn, blir hver eneste dag en kamp. Noen dager er det som å prøve og komme seg over en vegg av depresjon. På disse dårlige dagene, vet vi at vi alltid kan gå inn på Facebook-siden og lese en historie som rører oss til tårer - altså gledestårer. Det har vært fantastisk.

- Hva tror du Jayden selv ville ha tenkt om dette?

- Jeg vet at Jayden ville ha vært så glad for å se engasjementet til alle disse menneskene. Han elsket å se mennesker smile, og ville gjøre alt han kunne for å lokke fram et smil hos andre.

Feiret bursdagen Like etter at Jayden døde, ville han fylt ni år. Videobilder fra CBS viser at flere tusen mennesker møtte opp denne dagen og sendte kinesiske lykter opp mot himmelen for å minnes gutten.

BLID: Jayden elsket å få andre mennesker til å smile, ifølge familien. Her sammen med stemor Nicole. Foto: Privat
BLID: Jayden elsket å få andre mennesker til å smile, ifølge familien. Her sammen med stemor Nicole. Foto: Privat Vis mer

Tom Lamb forteller at det stadig tikker inn nye meldinger i innboksen.

- Vi har fått så utrolig mange meldinger fra hele verden. Det er ufattelig hvor langt dette budskapet har nådd.

Faren selv vil aldri glemme sønnens siste ord fra sykehussenga. Overfor CBS har Tom Lamb beskrevet situasjonen slik:

- Han så meg rett inn i øynene, og sa: «Pappa, jeg kommer aldri til å gifte meg». Hjertet mitt sank i brystet da han sa det, og jeg spurte: «Hvorfor sier du det?». «Gud trenger meg mer», svarte han.

SPEIDER: Jayden blir beskrevet som en energisk gutt, som gjerne dro og spilte baseball rett etter en dag med cellegiftbehandling. Han elsket speideruniformen sin, forteller stemor Nicole.  Foto: Privat
SPEIDER: Jayden blir beskrevet som en energisk gutt, som gjerne dro og spilte baseball rett etter en dag med cellegiftbehandling. Han elsket speideruniformen sin, forteller stemor Nicole. Foto: Privat Vis mer