Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dagens dobbel:

Jazzet opp klimamålet

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) nølte og bommet da han fikk spørsmål om klimamål i Stortinget onsdag.

STORTINGETS SPØRRETIME: Arbeiderpartiets Amund Aukrusts spørsmål til Torbjørn Røe Isaksen (H) bød på store vanskeligheter for næringsministeren. Video: Stortinget og Jon Even Andersen/Dagbladet. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen/Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukentlige muntlige spørretimen hadde vart i en drøy halvtime da Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust fikk Røe Isaksen på tynn is.

- Mitt veldig konkrete spørsmål til næringsministeren er om han kan gjøre rede for hva som er Norges klimamål for 2020 og hva som er status når kalenderen viser april 2019, sa Akershus-representanten som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Isaksen nølte og tok et lite forbehold:

- President … ehhh … dette er jo ikke mitt ansvarsområde, akkurat hvilke klimamål. Men så vidt jeg husker så hadde vi en reduksjon sammenliknet med 1990, og når man da, og dette tar jeg da fra hukommelsen min, på … eh … 40 prosent, så vidt jeg husker. Mulig det er feil. Og det har vi ikke nådd. Og det blir utrolig utfordrende å nå innen 2020. Og derfor har vi satt nye mål mot 2030, svarte næringsministeren.

Bommet igjen

- Dette var veldig avslørende, for hele regjeringa har ansvaret. Hvis ikke engang næringsministeren vet målene, så er det ikke rart at vi ikke når målene, bemerket Aukrust, før han fulgte opp med å spørre hva som er målet for 2030.

Røe Isaksen klinket til - denne gang uten forbehold - med å slå fast at Norge skal kutte halvparten av utslippene innen 2030.

Det korrekte er 40 prosent.

Fornøyd klimaminister

Næringsministeren tar det hele med et smil:

- Jeg snakket med klimaministeren i vandrehallen etter spørretimen, og han var veldig fornøyd. I løpet av ti sekunder hadde jeg skjerpet klimamålet betraktelig, humrer Røe Isaksen.

- Er det pinlig?

- Når jeg først husket feil, er jeg veldig glad for at jeg var på den positive siden.

I en spørretime der næringsministeren fikk flere faktabaserte spørsmål, ble det surr med tallene, innrømmer han.

- Det korrekte er at vi har et mål om å kutte 30 prosent utslipp innen 2020 med utgangspunkt i 1990-nivået. For 2030 er målet å kutte 40 prosent. Så sier regjeringserklæringen 45 prosent kutt i ikke-kvotepliktig sektor og 50 prosent kutt i transportsektoren, sier Røe Isaksen.

- Har ikke peiling

Aukrust mener det er positivt at Isaksen bommet i offensiv retning, men ser ellers få lyspunkter etter seansen med næringsministeren i Stortinget:

- Norge skal gjennom en kjempestor omstilling. Næringsministeren skal motivere næringslivet for klimahandling. I dag avslørte han at han ikke har peiling på hva klimapolitikk handler om, sier Aukrust til Dagbladet.

Han hevder Isaksens dobbeltbom illustrerer at klimamålene er uklare og mener det er et tydelig tegn på at regjeringa ikke styrer for å nå målene.

- Og hva er fasiten med dine ord?

- Innen 2020 skal vi ned mot 46,8 og 48,8 millioner tonn CO₂ som maksimalt utslipp for Norge. Og innen 2030 skal vi ned med 40 prosent av utslippene våre. Men regjeringa har også sagt at vi kan bruke en del og kjøp og salg av kvoter med EU, så egentlig har vi ikke noe reelt kuttmål for Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!