- SPILTE MED: Denne Facebook-samtalen, som Stian Svingen (33) hadde med den falske profilen «Morgan Vik» i 2011, er blant politiets bevis på at han har skutt ulv ulovlig. Selv sier Svingen at han visste profilen var falsk, og spilte med, i håp om å få samtalepartneren til å røpe seg. Foto/faksimile: Privat / Aksjonen Rovviltets Røst
- SPILTE MED: Denne Facebook-samtalen, som Stian Svingen (33) hadde med den falske profilen «Morgan Vik» i 2011, er blant politiets bevis på at han har skutt ulv ulovlig. Selv sier Svingen at han visste profilen var falsk, og spilte med, i håp om å få samtalepartneren til å røpe seg. Foto/faksimile: Privat / Aksjonen Rovviltets RøstVis mer

«Je kan forsikre om at dyra blir borte uansett»

Politiet mener Stian (33) her bekrefter at han driver ulovlig jakt på ulv. - Det var kontraspionasje, sier han selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Men je kan forsikre om at dyra blir borte uansett. Blir litt blest akkurat da det blir oppdaget at dem er borte, så er alt glemt, og ingen savner dem.»

Denne Facebook-meldingen mener politiet er med på å bevise at Stian Svingen (33) har drevet med ulovlig jakt på ulv. Trysil-mannen slapp i dag ut fra politiarresten på Hamar, etter å ha sittet på glattcelle siden tirsdag. Sammen med elleve andre hedmarkinger er han siktet for grov miljøkriminalitet samt organisert kriminalitet etter den såkalte mafiaparagrafen.

- I avhørene la politiet stor vekt på bevis fra sosiale medier samt telefonsamtaler de har avlyttet. Men jeg kan motbevise alt sammen, sier Svingen til Dagbladet.

Nekter skyld 33-åringen er glad for å ha sluppet fri, og går nå gjennom huset etter politiets ransaking tirsdag. Han stiller seg helt uforstående til siktelsen, og har god tro på å bli sjekket ut av saken.

- Jeg har ikke skutt ulv ulovlig, sier han bestemt.

- Hvordan forklarer du da Facebook-meldingen?

- Den er fra en samtale jeg hadde med en person som utga seg for å være ulvemotstander, som meg, og som kalte seg Morgan Vik. Men jeg visste at profilen var falsk og opprettet av Aksjonen Rovviltets Røst, for å drive spionasje på meg. Derfor spilte jeg med, i håp om å få dem til å røpe seg. Du kan si det var en form for kontraspionasje, sier Trysil-mannen.

Systematisk overvåking Dag Bjørndahl i Aksjonen Rovviltets Røst (ARR) bekrefter at den ulvevennlige organisasjonen sto bak den falske profilen «Morgan Vik».

- I årevis har vi overvåket det radikale jegermiljøet på ulike måter, falske profiler på Facebook var en av dem. Bevisene har vi overlevert politiet, sier Bjørndahl til Dagbladet.

Ulveforkjemperen opplyser at flere falske profiler ble opprettet, og at flere ARR-medlemmer administrerte disse. Han avviser imidlertid at Svingen kan ha visst hvem som egentlig sto bak på samtaletidspunktet, februar 2011.

- Vi ble til slutt avslørt, men det var mye seinere, og av helt andre personer enn Svingen. Han visste ikke at han ble lurt, sier Bjørndahl.

SMS-bevis I avhørene av Svingen kom det fram at politiet har overvåket telefontrafikken hans siden januar. Blant bevisene han ble konfrontert med, er en SMS til en svensk jaktkamerat fra oktober i fjor:

«Det ble bare en liten vargtass på meg og sjefen i kveld.»

- Dette har også sin naturlige forklaring. Jeg skled og trodde jeg hadde slått kikkertsiktet ut av stilling. Derfor måtte jeg og jaktlederen teste om det fremdeles fungerte som det skulle. Vi stilte opp et kubbelys som hadde en ulvunge som motiv, tente på veken, siktet på det - og traff, sier Svingen.

- Fikk du inntrykk av at politiet trodde på dette?

- Det vil vise seg, sier 33-åringen.

- Som Gestapo Han er sterkt kritisk til politiets ressursbruk i aksjonen tirsdag, der til sammen 70 tjenestemenn fra Økokrim og Hedmark politidistrikt deltok.

- Å sette inn 70 politifolk mot 12 uskyldige jegere - jeg har ikke opplevd maken til maktdemonstrasjon siden Gestapos opptreden under krigen, sier han.

- Hvorfor tror du at nettopp du er blandet inn i saken?

- På grunn av mitt syn på ulveproblemet. Jeg har gjentatte ganger gitt uttrykk for mitt ulvehat på Facebook, og skjønner at jeg kan tolkes som om jeg skyter ulv ulovlig. Men det gjør jeg altså ikke.

- Kulturarv Svingen, som har jaktet aktivt i ti år, grunngir sin motstand mot ulv med faren rovdyret utgjør mot jaktkulturen.

- Jakt og fangst er den eldste kulturarven i Norge. Med ulv gående i området blir det vanskelig å trene opp løshunder, forklarer han.

33-åringen viser også til at ulven i Norge har innvandret fra Russland og Finland, og ikke er av den gamle skandinaviske stammen, som døde ut på 60-tallet.

- I Russland fins det hundretusenvis av den stammen. Det er ingen grunn til å bevare den i Norge. Men det er lett for asfaltcowboyer i tigerstaden å sitte og snakke varmt om ulv, sier han.

Kommenterer ikke Aud Slettemoen, statsadvokat i Økokrim, vil verken bekrefte eller avkrefte at bevis fra sosiale medier og telefonavlytting står sentralt i etterforskningen.

- Vi kommenterer ikke etterforskningen, sier Slettemoen til Dagbladet.

Fire menn er fengslet i ulvejaktsaken, men den ene ble i dag likevel løslatt på grunn av mangel på varetektsplasser, opplyser Økokrim.

- I dagene framover vil vi foreta nye avhør av de fengslede, samt gjennomgå beslaget. Det kan også bli aktuelt å kalle inn de øvrige siktede til ytterligere avhør, sier statsadvokaten.

BEKREFTER FALSK PROFIL: Dag Bjørndahl, leder av den ulvevennlige organisasjonen Aksjonen Rovviltets Røst, bekrefter at de sto bak Facebook-profilen «Martin Vik». Profilen skulle avsløre ulovlig ulvejakt. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
BEKREFTER FALSK PROFIL: Dag Bjørndahl, leder av den ulvevennlige organisasjonen Aksjonen Rovviltets Røst, bekrefter at de sto bak Facebook-profilen «Martin Vik». Profilen skulle avsløre ulovlig ulvejakt. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer