BRUTALT: Jean-Marie Anigbishe (45) ble et uskyldig offer for LRAs herjinger. Han får hjelp av en sykepleier etter at han ble kuttet med en machete i hodet. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/Scanpix
BRUTALT: Jean-Marie Anigbishe (45) ble et uskyldig offer for LRAs herjinger. Han får hjelp av en sykepleier etter at han ble kuttet med en machete i hodet. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/ScanpixVis mer

Jean (45) ble kuttet i hodet med machete

Herrens motstandshær massakrerte opptil 300 mennesker i Kongo i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Opprørsgruppa Herrens motstandshær (LRA) massakrerte opptil 300 mennesker i Kongo i desember i fjor, ifølge FN.

Ifølge organisasjonen ble mellom 290 og 300 mennesker brutalt drept i landsbyer i Haut-Uele-distriktet nordøst i det krigsherjede landet.

- Flere var bundet sammen og slått i hjel med treklubber. Andre ble hogd rett ned med macheter, sier Liliane Egounlety, som har ledet FNs etterforskning av hendelsene.

Etter massakrene syklet en landsbybeboer seks mil for å ringe FN for å fortelle dem om det som hadde skjedd. For mange andre var hendelsene så traumatiske at de fortsatt ikke ikke vil prate om dem.

Dels på grunn av dette, dels av praktiske årsaker har det tatt tre måneder å gjennomføre etterforskningen. Landbyene ligger såpass kronglete til at verken biler eller helikoptre har klart å ta seg hit.

Barnesoldater

Ifølge Egounlety bortførte den ugandiske opprørsgruppa også 150 personer da de raidet landsbyene i desember. Hva som har skjedd med dem, sier hun ingenting om. LRA er imidlertid kjent for bruken av barnesoldater og sexslaver, og siden 1986 er flere enn 10.000 barn tvangsrekruttert av gruppa.

Den praksisen fortsetter de med. I desember i fjor offentliggjorde FN en rapport om LRAs virksomhet i Kongo. Opprørerne, som skapte to tiår med uro i Uganda før de flyttet basen til Kongo, drepte i løpet av en timånedersperiode over 1.200 mennesker i 2008 og 2009. I samme tidsrom bortførte de 1.400 andre, derav 630 barn og 400 kvinner - massakren i desember er ikke tatt med.

Todd Howland, som leder FNs menneskerettighetsarbeid i landet, kritiserer måten verdenssamfunnet behandler kongokrisen på.

- Rapporten i desember skulle rette oppmerksomheten mot krisen i Kongo og hvordan den håndteres. Så kommer dette. Verdenssamfunnet må være mer robust - det minste vi kan gjøre er å gi kongoleserne beskyttelse, sier han.

Den nærmeste FN-basen ligger 50 kilometer fra landsbyene, men de knapt 100 soldatene som er stasjonert her har ingen helikoptre til rådighet. I tillegg var massakren allerede over da de ble varslet.

Kritikk

Howland setter også spørsmålstegn ved FNs planlagte tilbaketrekning fra Kongo. 22.000 FN-soldater er stasjonert i denne delen av landet, men fokuset deres har hovedsakelig vært rettet mot Hutu-militsen som rømte fra nabolandet Rwanda da folkemordet dro seg mot slutten i 1994.

STÅR BAK GRUSOMHETER: Svært få vet hvor LRA-leder Joseph Kony gjemmer seg. Foto: AFP /STUART PRICE
STÅR BAK GRUSOMHETER: Svært få vet hvor LRA-leder Joseph Kony gjemmer seg. Foto: AFP /STUART PRICE Vis mer

Overgrepene som skjer lenger nord får derfor langt mindre oppmerksomhet, mener han. Bedre blir det ikke om FN-soldatene forsvinner. Regjeringen i Kinshasa har nemlig bedt organisasjonens styrker om forlate landet før det neste presidentvalget i 2011.

- Det virker som om FN synes det er greit å trekke ut soldatene. Om dette hadde vært et annet sted, ville vi sendt flere, sier Howland.(NTB)


FORSVARER SEG SELV: Regjeringen i Kinshasa har bedt FN trekke seg ut. Lokalbefolkningen forsøker selv å forsvare seg mot militsgruppene. Her trener en gruppe amatørsoldater i landsbyen Bangadi, nord-øst i Kongo. Foto:AFP/LIONEL HEALING
FORSVARER SEG SELV: Regjeringen i Kinshasa har bedt FN trekke seg ut. Lokalbefolkningen forsøker selv å forsvare seg mot militsgruppene. Her trener en gruppe amatørsoldater i landsbyen Bangadi, nord-øst i Kongo. Foto:AFP/LIONEL HEALING Vis mer