I BITTER STRID: Leder av det franske partiet Nasjonal front, Marine Le Pen, vil ha sin egen far, og grunnlegger av partiet, Jean-Mari Le Pen, ut av vervet som ærespresident i partiet på grunn av flere utspill han har kommet med det siste året. Foto: NTB Scanpix
I BITTER STRID: Leder av det franske partiet Nasjonal front, Marine Le Pen, vil ha sin egen far, og grunnlegger av partiet, Jean-Mari Le Pen, ut av vervet som ærespresident i partiet på grunn av flere utspill han har kommet med det siste året. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jean-Marie Le Pen vant i retten

Far og datter Le Pen i bitter strid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fransk domstol har suspendert en planlagt avstemning i Nasjonal front om grunnleggeren Jean-Marie Le Pens (87) rolle i partiet.

Le Pen har de siste månedene ligget i bitter strid med dattera Marine Le Pen, som har overtatt som partileder i Nasjonal front.

Hun akter å få ham ut av vervet som ærespresident i partiet på grunn av flere sjokkerende utspill han er kommet med det siste året.

Planen har vært å holde en uravstemning om saken, men onsdag avgjorde en domstol i forstaden Nanterre utenfor Paris at denne må stanses. Grunnen er at avstemningen er i strid med partiets statutter.

Det er den andre rettslige seieren 87 år gamle Jean-Marie Le Pen innkasserer i saken. Den første seieren kom i forrige uke da en domstol konkluderte med at partiet brøt reglene da han ble suspendert fra sine verv i mai.

Marine Le Pens advokat har varslet at de to rettsavgjørelsene begge vil bli anket, og partilederen står fast på at hun vil ha faren vekk. Grunnen er blant annet utspillet hans om at nazistenes gasskamre bare er en historisk «detalj».

Nasjonal front ligger på ytre høyre fløy i Frankrike, og partiet har steget kraftig i popularitet etter at Marine Le Pen overtok ledervervet i 2011. Hun kan også bli en seriøs utfordrer i presidentvalget i 2017.

(©NTB)