Jeanine (62) fødte sin brors barn

PARIS (Dagbladet.no): Frankrikes eldste mor er innblandet i en ellevill familiefloke. 62 år gamle Jeanine fra Fréjus har fått barn med sin egen bror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kanskje ikke så enkelt å følge med.

14. mai ble Jeanine, en pensjonert skolelærer, allerede en sensasjon ved å sette til verden en liten gutt. Han var unnfanget i USA, for i Frankrike er det forbudt å få innplantet et befruktet egg etter befruktningsdyktig alder.

I går kom Jeanine med en ny bombe i avisa Le Parisien. Guttens far er hennes 52 år gamle bror Robert. Med andre ord babyens onkel. Og den biologiske mora, som har solgt «paret» et egg, er amerikansk.

Hun fikk samtidig innplantet et annet egg befryktet av Robert og satte til verden en datter, med nøyaktig samme biologiske arv som guttebabyen. De ble født med en ukes mellomrom.

Jeanines bror er handikappet etter et selvmordsforsøk.

Tanta var surrogatmor

Den eneste forskjellen er at gutten er blitt båret og født av Jeanine, sin tante. Og at jenta er amerikansk statsborger, født i Los Angeles.

Jeanine sier at hun ville la familien gå videre.

- Jeg har ikke begått noen moralsk feil og min fremgangsmåte bød ikke på noen samvittighetskvaler. Babyen min er ikke født ved innavl, sier Jeanine. Hun og Robert lot imidlertid som de var gift for å få gjennomført hele operasjonen. Den amerikanske gynekologen som hjalp dem, Vicken Sahakian, sier at han ikke ville ha gjort det hvis han hadde visst at de var bror og søster.

Problemer

Fødslene byr på en rekke etiske problemer. Det franske sosialvesenet holder allerede på med en undersøkelse om leveforholdene til den lille gutten. Jeanine oppdrar begge. Bestemoren på 80 bor også sammen med dem. For ordens skyld: hun er altså Jeanines og Roberts mor.

- Gutten vil få problemer det kan bli vanskelig å løse, sier Axel Kahn, medlem av den nasjonale etiske komiteen, til radioen France Info.

- Alle familiebåndene er endret i og med at onkelen er faren, og at mora bare er surrogatmor, mens den virkelige mora vil forbli anonym. Kahn håper at noe liknende vil bli forbudt ved lov.