Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jeanne blir verst

I morgentimene i dag var orkanen Jeanne ventet inn over Florida. Millioner er på flukt fra uværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Karibia ligger som en slagmark. På Haiti kan over 2000 være drept. Jeanne er den fjerde orkanen som når og herjer Florida de siste ukene. Først var det Frances , så kom Charley , deretter Ivan og nå Jeanne.

-  Jeanne blir verst, slo meteorolog og orkanekspert Joe Bastardi fast i går kveld, bare noen timer før uværet var ventet å nå Florida.

Dagbladet forsøkte i går å komme i kontakt med utvekslingsstudenten Cathrine Dalan fra Kolbotn. Hun bor nå i byen Fort Pierce - der orkanekspertene tror Jeanne treffer land.

Hele byen er pålagt å evakuere. I går kveld var det umulig å komme i kontakt med politimyndighetene i Fort Pierce. Cathrine Dalan og hennes vertsfamilie har etter all sannsynlighet flyktet.

Milliardskader

Ekspertene var først rimelig sikre på at Jeanne ikke ville treffe Florida, men uværet har snudd.

-  Våre siste beregninger viser at Jeanne treffer land cirka midnatt (ved sekstida i dag tidlig norsk tid). Trolig vil orkansenteret komme inn mellom West Palm Beach og Cape Canaveral. Deretter vil det gå inn landet mot Orlando, for så å følge kysten oppover mot Washington DC og Boston, sier Bastardi.

De tre andre orkanene som har herjet i Florida og sørøst i USA har ført til milliardskader. Foreløpig har ingen full oversikt over de økonomiske konsekvensene etter orkanene som har ødelagt flere tusen hjem.

Ifølge guvernør Jeb Bush og hans krisestab kan over en million bygninger bli ødelagt av Jeanne. Nærmere 150 000 mennesker kan bli husløse.

-  Dette blir verre

Tre millioner mennesker er pålagt å evakuere. I går kveld hadde myndighetene store problemer med å få folk til å reise fra hjemmene sine.

Guvernør Jeb Bush var svært bekymret over sikkerhet til innbyggerne på østkysten av Florida.

-  Jeg håper dere ikke tror dere bare kan ri Jeanne av, fordi dere har overlevd den forrige orkanen. Dette uværet blir større og sterkere, sa Jeb Bush i en direktesendt tv-appell til innbyggerne i Florida i går kveld.

Passerte Bahamas

Jeanne passerte nordøst for Bahamas-øyene utenfor Florida lørdag kveld. Det var i natt uklart hvilke skader orkanen hadde gjort på Bahamas.

Vindstyrken ble da målt til cirka 185 km i timen.

-  Orkanen er på vei til å vokse seg kraftigere. De siste beregningene tyder på at vindstyrken kan komme opp i 240 km i timen. Det tilsvarer en kategori fire orkan (skala fra en til fem med fem som verst, red.anm.), sier meteorolog Joe Bastardi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling