Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeanne drepte over 300 på Haiti

Og lang flere savnet etter at byen Gonaives ble tatt av flommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

305 mennesker er bekreftet døde etter flom og jordras forårsaket av den tropiske stormen Jeanne som rammet Haiti i helgen.

- Vi har telt 250 lik på likhuset ved sykehuset i Gonaives, sa FN-talsmann Toussaint Congo-Doudou i dag.

47 personer er bekreftet døde nordvest i landet og ytterligere åtte andre steder i Haiti. I tillegg er flere titall fortsatt savnet, og dødstallene er ventet å stige ytterligere.

Flommen la store deler av den nordvestlige byen Gonaives under vann. Den USA-innsatte statsministeren Gerard Latortue dro rundt på øya i en FN-lastebil søndag, men flommen hadde tatt med seg store deler av veinettet og de kom ikke fram over alt.

- Vi aner ikke hvor mange døde det er. 2004 har vært et forferdelig år, sa Latoure til nyhetsbyrået AP.

Men arbeidere i den kristne humanitære bevegelsen Caritas Internationalis plukket opp 62 kropper, og skal ha sett ytterligere 18 i Gonaives, opplyser presten Venel Suffrard. Han sier at han regner med at dødstallene vil stige.

Flommen drepte ytterligere 10 mennesker i nordvest, sier talsmann for innenriksdepartementet, Diefort Deslorges.

Pierre Adam i Verdens helseorganisasjon (WHO) har vært i sentrum av byen Genaives og forteller at folk samler døde kropper på treflåter.

- Det er ikke noe igjen av sentrum av byen, sier Adam.

Miami puster ut

Jeanne fulgte i hælene på orkanen Ivan som tok over 100 liv i USA, og Jeanne hadde en stund retning mot Floirda. Nå ser det ut til at Jeanne stikker til havs etter herjingene på Haiti.

Haiti ble rammet av flom på grensa mot den Domonikanske republikk for en måneden siden, og 3000 skal ha mistet livet. I februar i år herjet opprørere på Haiti og fikk kastet den folkevalgte presidenten Jean-Bertrand Aristide. Rundt 300 mennesker mistet livet i kampene i februar.

Skogen er hugd ned over store deler av Haiti, noe som fører til at flomvann får herje fritt.

Innbyggerne i byen Gonaives sier at de ble overrasket av flommen lørdag kveld lokal tid. Læreren Jean-Baptiste Agilus (46) sier at han så flommen ta hus og at noen av dem ble fylt med fire meter høyt vann.

Agilus forteller at han så naboen rømme for livet, og at hans kone og to barn på 12 og 15 år ble feid av gårde av flommen.

- Flommen ødela alt, sier han.

Han forteller at mange søkte tilflukt på takene med det de fikk med seg av eiendeler.

Store deler av byen står fremdeles under vann. Orkanen Jeanne var i natt sørøst for San Salvador.

Men nå er orkanen Karl i gang med å bygge seg sterkere med vindhastighet på 217 kilometer i timen. Den er allerede en kategori 4-orkan, på en skala til fem. Men Karl ser foreløpig ikke ut til å bevege seg mot land.

BYEN GONAIVES: Innbyggerne ble totalt overrasket da flommen skylte igjennom byen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling