Jeb Bush kan avgjøre valget i USA

George W. Bush' lillebror, Jeb Bush, er guvernør i Florida, og kan avgjøre presidentvalget i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sirkuset rundt det amerikanske presidentvalget fortsetter. I kveld, norsk tid, fulgte amerikanske Tv-stasjoner de hundretusenvis av stemmesedler som nå er på vei i en varebil fra Palm Beach til Floridas hovedstad Tallahassee. Bakgrunnen er at dommer Sanders Sauls onsdag ga ordre om at de over én million stemmene fra fylkene Miami-Dade og Florida skulle bringes i sikkerhet i hovedstaden.

Nå krangler presidentkandidatene George W. Bush og Al Gore, og selvfølgelig deres advokater, om stemmene skal telles om igjen. Og om hvor mange av dem som skal telles om. Bush mener at alle stemmene bør telles om igjen dersom Gore får gjennomslag for at noen telles på nytt. Dersom omtellingen tar for lang tid vil det føre til at George W. Bush blir USAs neste president.

Lillebror Bush kan avgjøre valget

Men selv om Al Gore skulle ende opp med flest stemmer i Florida, er han ikke sikret å bli USAs neste president. Lillebror Jeb Bush er guvernør i Florida, og kan ende opp med å avgjøre hele valget i USA.

Politikerne i Florida arbeider nå med muligheten til å sette alle stemmene i Florida til side og selv peke ut valgmennene som skal representere delstaten når USAs president formelt blir valgt den 18. desember.

I dag, torsdag, besluttet komite å gå videre med den historiske og meget kontroversielle prosessen som gjør politikerne i stand til å peke ut valgmennene dersom det blir nødvendig. Det innebærer konkret å innkalle delstatsforsamlingen, hvor republikanerne er i flertall, til en spesialsesjon hvor representantene må vedta en forskrift som gjør at det ikke er folkets direkte stemme som skal telle, men politikernes valg.

- Jeg beundrer dem for at de tar på seg et slikt ansvar, sier Georges lillebror Jeb Bush. Han har sagt seg villig til å godkjenne valgmennene delstatsforsamlingen eventuelt peker ut, dersom det blir aktuelt.

<B>STEMMER PÅ VEI: 1,1 million stemmer ble lastet inn i biler og kjørt til Floridas hovedstad, med amerikansk media på slep.
<B>I SENTRUM: Lillebror Jeb Bush har havnet i sentrum for oppmerksomheten i presidentvalget i USA. Han kan ende opp med å avgjøre hele valget.