SAMLER INN PENGER: Lillebroren til president George Bush, Jeb Bush, reiser rundt om samler inn penger, men vil ikke innrømme at han skal stille som presidentkandidat i USA. Dette bildet er tatt i 2002, da han kjempet om fire nye år som guvernør i Florida. 

Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet
SAMLER INN PENGER: Lillebroren til president George Bush, Jeb Bush, reiser rundt om samler inn penger, men vil ikke innrømme at han skal stille som presidentkandidat i USA. Dette bildet er tatt i 2002, da han kjempet om fire nye år som guvernør i Florida. Foto: Ørjan Ellingvåg / DagbladetVis mer

Jeb Bush samler inn millioner av dollar, men vil ikke bekrefte at han stiller som presidentkandidat

Jurister mener han bryter føderale lover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeb Bush, Georges bror, farter rundt i USA og holder taler utstyrt med innsamlingsbøsse.

Alt peker derfor i retning av at Jeb ønsker å bli den tredje Bush i Det hvite hus, men det vil han ennå ikke innrømme, skriver New York Times.

Nå øker presset mot republikaneren fordi velgere og jurister mener han bryter føderale lover. Jeb, tidligere guvernør i Florida, strekker nemlig grensen for hva som er lovlig etter landets valglover.

Å være eller ikke være Bush har den siste tiden fartet rundt i mange av landets 50 stater, engasjert politiske rådgivere og samler inn millioner av dollar, men det uten å innrømme, unntatt en gang ved en feiltakelse, at han faktisk ønsker å styre landet fra Det hvite hus sitt ovale kontor.

Det fremgår av valglovgivningen i USA at den som samler inn eller bruker mer enn 5 000 dollar for å nå presidentstolen, er å regne som en presidentkandidat. For kandidater som tester ut farvannet, slik som Bush sier han gjør, er grensene noe videre.

Å være eller ikke være presidentkandidat er ikke et formålsløst spørsmål i USA. Dersom Bush er å regne som kandidat, vil han møte en haug restriksjoner i føderal lovgivning.

Disse lovene har som formål å begrense hvor store pengebeløp, og dermed innflytelse, bidragsytere kan putte på innsamlingsbøssa til presidentkandidatene. Bidragsytere som gir mer enn 200 dollar, må registreres med navn og adresse.

Strenge restriksjoner En presidentkandidat kan heller ikke motta mer enn 2 700 dollar fra en bidragsyter, i tillegg kan han heller ikke samarbeide med store innsamlingsorganisasjoner som kun støtter hans sak, såkalte «super PACs», ifølge New York Times. Til nå har han nettopp samarbeidet med slike organisasjoner for å samle inn penger.

Slike organisasjoner kan ikke støtte kandidater eller partier direkte, men kan bidra med ubgrensede summer i generelle politiske saker utenfor selve valgkampanjen.

I 2010 valgte nemlig minst 38 stater å forby kandidater å bruke slike organisasjoner. Det for å forhindre korrupsjon.

Likevel finnes det gråsoner i lovverket. I Mitt Romneys valgkamp før valget i 2012 støttet en organisasjon ved navn «Restore Our Future» republikaneren med 40 millioner dollar.

Benekter lovbrudd Selv avkrefter Bush å ha brutt noen lov.

- Nei, selvfølgelig ikke. Det ville jeg aldri ha gjort, sa han i et tv-intervju på CBS ifølge New York Times.

Der fortalte han også at han nærmet seg slutten på reisen, der han har fartet rundt og lyttet til folk og forsøkt å danne seg et bilde av hvorvidt et kandidatur vil være levedyktig eller ikke.

På spørsmål om det er en mulighet for at han ikke vil stille som presidentkandidat, svarer Bush:

- Hør, for å være ærlig håper jeg at jeg vil stille. Jeg har lyst til det. Men jeg har ikke tatt avgjørelsen ennå.

Det er ikke et godt svar, ifølge lederen for Campaign Legal Center.

- Du kan ikke si at du ikke har bestemt deg. Hvis du ser ut som en kandidat, oppfører deg som en kandidat og samler inn masse penger, er du en kandidat i lovens forstand, sier Trevor Potter.