Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jebsen går av i dag

Orklas konsernsjef Finn Jebsen mister jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har i flere dager blitt spekulert i om Finn Jebsen kan fortsette i jobben som konsernsjef for Orkla etter at Orkla-ledelsen ikke la fram all relevant informasjon for styret og bedriftsforsamlingen i forbindelse med oppkjøp.

Klokka 11 holder Orkla pressekonferanse om Jebsens avgang. I mellomtida har aksjemarkedet allerede sendt Orkla-askjen opp tre prosent i verdi, ifølge dn.no.

Fortalte om Elkem-bud, men ikke om konsekvensene

Orkla bød på Elkem, men unnlot å fortelle hva regninga kom på. Budet på Elkem utløste nemlig budplikt på Elkems datterselskap Sapo. Ekstraregninga kom på 1, 8 milliarder kroner.

Dermed visste ikke Orklas styre hva de egentlig tok stilling til. I etterkant av fadesen har Finn Jebsen måttet tåle kraftig kritikk for håndteringa og for dårlig informasjon.

Finn Jebsen var Jens P. Heyerdahls nære medarbeider mens Heyerdahl styrte, og Heyerdahl utnevnte ham som sin etterfølger. Mens Heyerdahl ledet selskapet, hadde administrasjonen i praksis all makt. Etter hvert ble motstanden mot lederstilen til Heyerdahl så sterk at han måtte gå av, til tross for at Orkla hadde gode resultater.

Sterk motstand i styret

Dagens avgang tyder på at Finn Jebsen styrte for mye i tråd med Heyerdahls filosofi. Nå rydder Orkla korridorene for denne kulturen for godt.

TO KONSERNSJEFER: Jens P. Heyerdahl sørget for å få sin egen mann i sjefsstolen før han måtte forlate Orkla. Nå har også Finn Jebsen mistet toppjobben. Foto: SCANPIX
TO KONSERNSJEFER: Jens P. Heyerdahl sørget for å få sin egen mann i sjefsstolen før han måtte forlate Orkla. Nå har også Finn Jebsen mistet toppjobben. Foto: SCANPIX Vis mer

Blant Jebsens motstandere er Stein Erik Hagen, som eier hele 9,5 prosent av aksjene i Orkla. Hagen har lenge vært misfornøyd med lederstilen i bedriften han har investert i. Tabben rundt Elkem og Sapa kan være dråpen som fikk begeret til å flyte over. Det antydes også at Hagen lenge har ventet på en mulighet til å fjerne Jebsen, og at denne muligheten kom nå som Jebsen åpenbart hadde gjort en stor feil.

De ansattes tillitsvalgte støttet Jebsen og stemte mot at han skulle få sparken på det ekstraordinære styremøtet.

Hagens tidligere nære medarbeider Peter Ruzicka, som nå er sjef for Jernia, er blant de aktuelle kandidatene til å overta den mektige posisjonen som sjef for Orkla etter at Jebsen forlater stillingen i unåde.

Dag J. Opedal er konstituert som administrerende direktør inntil en ny konsernsjef blir ansatt.

Jebsen fornøyd med innsatsen

Finn Jebsen har vært ansatt i Orkla i 25 år. I en pressemelding på hjemmesidene til Orkla sier han at han "tar avgjørelsen til etterretning".

- I min periode som konsernsjef har Orklas aksjonærer hatt 80 prosent høyere avkastning enn gjennomsnittsinvestoren på Oslo Børs. Selskapets resultater har vært gode og i fremgang. Den organisasjon jeg etterlater meg er sterk og dyktig, og konsernet har et solid fundament for videre utvikling, heter det i den korte meldinga.

Jebsen unnlater å kommentere fadesen rundt Elkem-saken i meldinga.

Han forlater ikke bedriften tomhendt: Ifølge dn.no får han 5,3 millioner kroner i etterlønn. I tillegg har han flere gode ordninger som han nå nyter godt av. Blant annet eier han flere hundre tusen aksjer i selskapet. Aksjene stiger nå i verdi som følge av hans egen avgang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media