VELFYLT KONTO: Som verdens rikeste mann kan Amazons grunnlegger Jeff Bezos le hele veien til banken. Men hans ansatte har grunn til bekymring, mener Bezos selv. Foto: NTB Scanpix/Lindsey Wasson
VELFYLT KONTO: Som verdens rikeste mann kan Amazons grunnlegger Jeff Bezos le hele veien til banken. Men hans ansatte har grunn til bekymring, mener Bezos selv. Foto: NTB Scanpix/Lindsey WassonVis mer

Jeff Bezos, verdens rikeste mann, tror Amazon står for fall

Jeff Bezos' kalddusj til ansatte: - Amazon vil gå konkurs

Svaret hans til bekymrede ansatte var neppe det de håpet på.

Mens «internett-bokhandelen» Amazon opplever en vanvittig vekst, plages ansatte av bekymringer for hvordan det hele vil ende.

Det er ikke så rart:

President Donald Trump har erklært selskapet krig. Både i USA, Europa og Japan sliper myndigheter knivene for å beskjære konsernets markedsmakt.

Så da det forrige uke var et allmøte i Seattle, ville en ansatt vite hva toppsjefen Jeff Bezos hadde lært av nylige konkurser i bransjen.

Begynnelsen på slutten

- Amazon er ikke for store til å mislykkes, svarte Bezos ifølge et lydopptak av seansen som CNBC har fått tilgang til.

- Faktisk spår jeg at Amazon en dag kommer til å mislykkes. Amazon kommer til å gå konkurs. Hvis du ser på store selskaper, pleier livsløpene deres å være 30 år pluss, ikke 100 år pluss, sa Bezos, som er Amazons grunnlegger og største eier.

Han mente at de ansattes oppgave er å utsette konkurs-dagen så lenge som mulig.

Metoden Bezos anbefaler, er å holde fokuset på kundene.

- Hvis vi begynner å fokusere på oss selv, er det begynnelsen på slutten, sa Bezos til de ansatte.

Mektig fiende

Tross en 20-doblet størrelse på åtte år, til 600000 ansatte, sier anonyme personer i Amazon til CNBC at det er bekymring internt for skjerpede reguleringer fra myndigheter.

Selskapets mektigste fiende er USAs president. Helt siden valgkampanjen før 2016-valget har Donald Trump kommet med beinharde angrep på Amazon.

«Til forskjell fra andre, betaler de få eller ingen skatter til lokale myndigheter, bruker vårt postsystem som ærendsgutt (og skaper voldsomme tap for USA) og presser tusenvis av forhandlere ut av markedet», skrev Trump for eksempel i en twittermelding i mai i år.

Bryggerier varer lengst

Bezos selv kommer utvilsomt til å greie seg godt: Han regnes i dag som verdens rikeste, med en formue i oktober på rundt 140 milliarder amerikanske dollar - 1200 milliarder kroner.

Til de ansatte hadde han liten trøst å gi, da han ga følgende kommentar om hvilke bedrifter som erfaringsmessig greier seg best:

- De fleste selskaper som er flere hundre år gamle er bryggerier, sa Jeff Bezos og lo godt.

Lenger unna Amazons forretningsmodell er det knapt mulig å komme.