Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeff Sessions avviser alle Russland-anklager

Under høringen i Senatet fortalte justisministeren at det var han som skrev en anbefaling om å gi tidligere FBI-sjef James Comey sparken.

HØRING: Justisminister Jeff Sessions vintet om Russland-anklagene under en høring i Senatet tirsdag. Her kan du se heler høringen. Video: AP Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Jeff Sessions vitnet i Senatets etterretningskomité tirsdag kveld. Høringen startet like etter 20.30 og pågikk i godt over to timer.

Det var de mulige Russland-bindingene i forkant av presidentvalget i fjor som var det sentrale temaet i høringen. Det opplyste etterretningskomiteen formann, republikaneren Richard Burr, i starten av høringen.

Sa opp FBI-sjef

Sessions sa under høringen at det var han som skrev anbefalingen om å si opp FBI-sjef James Comey etter en forespørsel fra president Donald Trump.

Tidligere har det vært hevdet at det var Rod Rosenstein som skrev anbefalingen.

- Vi trengte en ny start, sier Sessions.

I en høringen tirsdag kalte Sessions anklagene om Russland-bindingene som «en forferdelig og avskyelig løgn».

VITNET: Justisminister Jeff Sessions. Foto: AP / NTB Scanpix
VITNET: Justisminister Jeff Sessions. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke hatt noen møter eller samtaler med russerne under valgkampen. Jeg har ikke hatt noen private møter på Mayflower Hotel med russerne. Jeg har hatt samtaler med resepsjonistene, men ingen møter med ambassadøren eller andre russiske myndighetspersoner, sier Sessions.

Sessions sier at han hadde møter på Mayflower hotel april 2016, men sier at det gjaldt noe annet.

- Jeg husker ikke om ambassadør Sergej Kisljak var der. Som jeg husker, så møtte jeg han ikke verken før eller etter jeg møtene mine, sier Sessions.

Nekter for valgkamp-møter

Det var i mars Sessions ble anklaget for å ha hatt to møter med Russlands ambassadør, Sergej Kisljak, om Trumps valgkamp. Møtene skal ha funnet sted, men justisministeren nekter for at de snakket om Trump. Ifølge Sessions diskuterte de situasjonen i Ukraina og terrorisme.

I mars sa Sessions at han, som forespeilet, vil holde seg unna etterforskningen av Trump sin valgkamp. Han erklærte seg selv inhabil, men sa at det ikke måtte tolkes som at han erkjenner å ha gjort noe galt.

Dette gjentok han under høringen tirsdag, og nektet for at møtene fant sted. Justisministeren ønsket ikke klarering i forbindelse med etterforskningen.

- Jeg følte at jeg måtte overholde reglene, sier Sessions.

Møtet på kontoret

Sessions forklare seg også om møtet mellom tidligere FBI-sjef James Comey og Trump på Det ovale kontor. På møtet skal Trump ha bedt Comey droppe Russland-etterforskningen.

Under høringen fortalte Sessions at han forlot Det ovale kontor rett før Trumps og Comeys møte, og forteller at han husker at Comey ble sittende alene på kontoret foran pulten til Trump.

- Jeg gikk, og jeg tror alle andre gikk også. Jeg så at de snakket sammen. Neste dag sa Comey at han var bekymret for at han måtte være alene med Trump, men sa ikke noe om hva møtet handlet om, sier Sessions.

Ministeren sier han understreket overfor Comey at det er behov for å være forsiktig og følge korrekte retningslinjer. Sessions sa han er overbevist om at Comey forsto dette og at Comey ville følge justisdepartementets regelverk for kommunikasjon med Det hvite hus angående pågående etterforskninger.

Justisministeren sier han vet ikke om Trump har lydopptak fra Comey-samtalene. Secret Service nekter for å ha lydopptak av samtaler Donald Trump har hatt i Det hvite hus.

Under høringen sa justisministeren også at det var sjokkerende at ingen påtalemyndighet ville ta ut tiltalte mot Hillary Clinton i forbindelse med e-postskandalen.

Under press

Det er justisministeren selv som ba om at høringen skal gå for åpne dører, fordi han mener at han har ingenting å skjule for det amerikanske folk, skriver CBS News.

Justisminister Jeff Sessions er under et voldsomt press etter at tidligere FBI-sjef James Comey antydet at ministeren var dypere innviklet i Russland-etterforskningen enn det som hittil er kjent. Dette ble gjort kjent under Comeys høring torsdag forrige uke.

- Vår vurdering, slik jeg husker det, var at Sessions ville bli nødt til å erklære seg inhabil av flere grunner. Vi var også klar over fakta som jeg ikke kan diskutere i en åpen setting, som ville gjøre det problematisk om han fortsatte å engasjere seg i Russland-etterforskningen, sa Comey om sin tidligere overordnede under den åpne delen av høringen.

Opprinnelig skulle Sessions tirsdag ha vitnet for finanskomiteene i Representantenes hus og Senatet. Visejustisministeren vil nå gjennomføre disse høringene i stedet.

- Noen medlemmer har offentlig uttalt sine intensjoner om å fokusere på spørsmål knyttet til etterforskningen av Russlands innblanding i 2016-valget, som jeg har erklært meg inhabil til, og som visejustisministeren har utnevnt en spesialetterforsker for. Senatets etterretningskomité er det mest passende forumet for slike spørsmål, ettersom den driver en etterforskning og har tilgang til relevant, gradert informasjon, skriver Sessions i et brev til Kongressen.

Hele Norges coronakart