Jeff Sessions siterte bibelen for å forsvare at barn blir tatt fra sine foreldre ved Mexico-grensa

- Det er ikke sånn at vi prøver å være slemme med barna, sier justisministeren.

BIBELSITAT: Justisminister Jeff Sessions henviste til bibelen da han skulle forsvare at barn blir atskilt fra sine foreldre ved USAs grense mot Mexico. Foto: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En innstramming i USAs innvandringspolitikk har ført til at stadig flere barn blir tatt fra sine foreldre på grensa mellom USA og Mexico.

I mai innførte justisminister det som har blitt omtalt som en «nulltoleranse»-politikk, som i praksis betyr at alle som blir tatt for å ta seg inn i USA ulovlig, vil bli stilt for retten.

Det er riktignok ingenting ved akkurat dette som tilsier at barn må bli skilt fra sine foreldre, men det er konsekvensen når foreldrene fengsles.

- Hvis du smugler et barn så vil vi påtale deg, og det barnet vil bli skilt fra deg, noe som er et lovkrav. Hvis du ikke liker det så får du la være å smugle barn over grensa vår, sa Sessions da.

Stadig flere atskillelser

Siden har en rekke amerikanske medier rapportert om et stort antall barn som har blitt skilt fra sine foreldre.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble nesten 1800 innvandrerfamilier brutt opp på grensa mellom USA og Mexico fra oktober 2016 til februar i år.

Med andre ord et gjennomsnitt på drøye 100 familier i måneden.

Etter innstrammingen har det tallet steget betraktelig. I løpet av de to første ukene etter at Sessions strammet inn på grensepolitikken, fra 6. - 19. mai, har 658 barn blitt skilt fra 638 foreldre.

En ansatt i regjeringsapparatet sier til Reuters at antallet saker har gått markant opp de siste ukene, og knytter det til Sessions innstramming.

Barna som blir skilt fra sine foreldre blir tatt hånd om av myndighetene eller fosterforeldre.

Religiøs kritikk

Mange kritiserer Trump-administrasjonens knallharde grensekontroll, deriblant FN.

- Å bruke fengsling og familieatskillelse som avskrekking er i strid med menneskerettighetsstandarder og menneskerettighetsprinsipper. Barnets beste bør alltid komme først, sa talsperson for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani, under en brifing i Genève i slutten av forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det har også kommet hardtslående kritikk fra religiøse kretser i USA. Lederen for Den amerikanske katolske bispekonferansen erklært at det å skille mødre fra sine barn ved USAs grense er «umoralsk», ifølge CNN.

- Familien er det grunnleggende elementet i vårt samfunn og de må få være sammen. Selv om det å beskytte grensa er viktig, så må og kan vi gjøre det bedre som regjering og som samfunn, og finne andre måter å beskytte oss på. Å ta barn fra sine mødre er ikke svaret og det er umoralsk, sa kardinal Daniel DiNardo.

Siterte apostelen Paulus

Da Sessions ble bedt om å imøtegå den kritikken som har kommet i det siste, sa han at en del av kritikken ikke er «rettferdig eller logisk», skriver nyhetsbyrået AP.

- Det er ikke sånn at vi prøver å være slemme med barna. Det er ikke det dette handler om, sa Sessions, før ha henviste til bibelen.

- Jeg vil sitere apostelen Paulus og hans klare og kloke oppfordring i Paulus' brev til romerne, sa Sessions, som pekte på kapittel 13 i Paulus brev.

Der står det:

«Enhver skal være lydig mot de myndigheter han har over seg. For det finnes ingen myndigheter som ikke er fra Gud, og de som finnes, er innsatt av Gud».

- Konsekvent, rettferdig anvendelse av loven er i seg selv en god og moralsk ting som beskytter de svake og de som følger loven. De retningslinjene som kan føre til kortsiktig separasjon av familier er ikke uberettiget, sa Sessions.

Får støtte av Det hvite hus

Justisministeren, som ikke akkurat har framstått som president Trumps favorittminister, får støtte av Det hvite hus.

Pressesekretær Sarah Sanders sa at selv om hun ikke hadde hørt Sessions kommentarer, så kunne hun bekrefte at bibelen støtter administrasjonens handlinger.

- Jeg kan si at det er veldig bibelsk å håndheve loven. Det blir faktisk gjentatt en rekke ganger i bibelen, sa Sanders.

Ifølge Sessions gjør myndighetene alt om står i deres makt for å gi barna god behandling, og at det er foreldrene som må ta skylda for at familiene blir atskilt.

- Det er de som har brutt loven. Det er de som har satt barna i fare ved å legge ut på denne ferden, sier Sessions.

Selv om justisministeren og Det hvite hus forsvarer politikken som fører til at familier blir atskilt på grensa, er ikke alle republikanske politikere like komfortable med det.

Republikansk skepsis

På spørsmål om han er komfortabel med at familier blir atskilt på grensa, svarte republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan:

- Nei, jeg er ikke det. Vi ønsker ikke at barn blir atskilt fra sine foreldre.

Han ønsker å endre praksisen, og det er forventet at et lovforslag om innvandring, som etter planen skal fremmes neste uke, vil inneholde et punkt som forhindrer familieatskillelse, skriver CNBC.

Der Ryan på nokså diplomatisk vis forteller at han er mot praksisen på grensa, er demokratene naturlig nok mer direkte.

Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus, kaller praksisen «barbarisk» og sier at den må stoppes.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er opprør i hele landet, kanskje det blir det når folk skjønner at det er denne politikken de forsvarer. Det er en forferdelig ting. Og det er ingen utsikter for noen ny lovgivning, sa Pelosi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer