«Jeg aner ikke hva vi skulle gjort uten våre norske venner»

Somkhiat Sukchan (32) og kona Ta Lankaviket (30) mistet livsgrunnlaget sitt i flodbølgekatastrofen i Phuket. Nå får de ny restaurant takket være 100 000 innsamlede kroner fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHUKET(Dagbladet): - Hele restauranten ble ødelagt i tsunamien. Jeg har investert masse i den. Men vi fikk bare 10 000 bath (ca 1700 kroner) i erstatning fra myndighetene. Vi har ingen penger selv, og jeg har ingen ide om hva vi skulle gjort uten våre norske venner, sier en rørt Somkhiat.

Han og kona, barna deres og en annen vennefamilie av nordmennene skal møte sine norske venner igjen, nærmere bestemt Bærums-familiene Lasse og Vonnie Wallace Dahl med barna Malin (12) og Lotte (10) og Knut Erik og Elisabeth Sverdrup Ånensen sammen med barna Didrik (9) og Frida (7) og Oslo-paret Gro Sinding og Lars Hermansen.

Spenningen på Phuket internasjonale flyplass er til å ta og føle på.

Thai-familiene har med blomster og kranser til sine norske venner, som de hjalp ut av kaoset på Bang Tao Beach under flodbølgekatastrofen for to og en halv måned siden. Siden da har de hatt kontakt på epost og telefon.

Stor gjensynsglede

Når de norske familiene endelig kommer gående, renner tårene. Gjensynsgleden er stor.

De tre norske familiene feiret jula på Bang Tao Beach, der over 30 mennesker omkom i flodbølgekatastrofen. Både familien Wallace Dahl og familien Sverdrup Ånensen kjempet for livet i vannmassene, men klarte å redde seg.

De fikk betydelig støtte og hjelp av Somkhiat og Ta både under katastrofen og i dagene som fulgte.

TAKK: Ta og Somkhiat takker Lasse Dahl for innsamlingsgaven som vil bety enormt mye for dem. I bakgrunnen ser vi restaurantens grunnmur. Foto: Robert Eik
TAKK: Ta og Somkhiat takker Lasse Dahl for innsamlingsgaven som vil bety enormt mye for dem. I bakgrunnen ser vi restaurantens grunnmur. Foto: Robert Eik Vis mer

Da familiene endelig kunne reise hjem til Norge, var avskjeden med deres nye venner vanskelig, og da besluttet de å gi noe tilbake. De satte derfor igang en stor innsamlingsaksjon blant venner, bekjente og kolleger. De skrev og trykte opp sin egen avis, «Bang Taos venner», i 4000 eksemplarer, der de fortalte sin historie og om sine thailandske venner og oppfordret til et bidrag til innsamlingen. Familiene fortalte også om innsamlingen i Dagbladet i januar.

Nå har de samlet inn hele 230 000 kroner fra omkring 100 givere, både kjente og ukjente. 

I går kom de tilbake til Thailand med 100 000 kroner til Somkhiat og Ta. Det er det de trenger til oppbygging og drift av den nye restauranten i ti år framover.

-Det er fantastisk å få lov til å gi noe tilbake til dem. Vi fikk alt av hjerterom fra disse menneskene da vi trengte det mest, sier Elisabeth.

- Det føles godt å komme tilbake og gjøre dette. Vi hadde alt, men reiste fra noen som sto helt utenfor, sier Gro.

Vi står ved grunnmuren til den nye restauranten på Bang Tao. Her skal familien bygge opp livsgrunnlaget igjen. De regner med å åpne om en måned. -

- Dette er fra oss og vennene våre i Norge, sier Elisabeth, mens Lasse overrekker gaven.

Ta og Somkhiat stråler. De visste litt om hva som ventet dem, men ikke alt. De klemmer og takker på thailandsk vis.

Deler ut klær

- Vi er veldig glade og overrasket. Dette ville aldri skjedd uten denne hjelpen. Min eneste bekymring nå, er at turistene velger andre steder å feriere i Thailand, sier Somkhiat.

Resten av de norske innsamlingspengene skal brukes til andre som trenger det på Bang Tao og i Phuket forøvrig. Denne uken skal de norske familiene oppsøke mennesker og steder som de vet ble hardt rammet av bølgen. I tillegg til pengene har de med seg barneklær, som de vil dele ut på barnehjem.

Pengegavene fra Norge fortsetter å komme inn, og dermed lever hjelpeprosjektet videre.

- Dette prosjektet blir babyen vår som vi vil følge. Vi kommer til å reise hit minst hvert fjerde år og føre prosjektet videre, forteller Vonnie.

Hoppet rett uti 

- Det er akkurat som om tida mellom disse to reisene ikke har eksistert. Dette er det riktigste vi kan gjøre,sier Knut Erik. De fire barna koste seg i hotellbassenget i går.

- Lotte har ikke en gang villet gå i svømmehallen hjemme. Men se på henne nå, hun hoppet rett uti bassenget, sier Vonnie.

I går dro familiene tilbake til hotellet på Bang Tao der de kjempet for livet for to og en halv måned siden. Det ble et følelsesladd møte.

- Det er rart å være på stranda. Jeg kjente at jeg fikk høy puls og tårer i øynene, sier Elisabeth.

KJÆRKOMMEN GAVE: Lasse Dahl fra Bærum overrekker 100 000 kroner til Somkhiat Sukchan. Han og kona mistet hele livsgrunnlaget sitt da flodbølgen raserte restauranten deres på Bang Tao Beach. Pengene skal brukes til å bygge og drive en ny restaurant.