Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg aner virkelig ikke hva som skjer

Rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen fra Kripos fikk ikke vitne i Kongo.

Kinshasa 20140121 Rettsaken mot Joshua French har startet opp igjen. Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skal forklare seg for retten i morgen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Kinshasa 20140121 Rettsaken mot Joshua French har startet opp igjen. Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skal forklare seg for retten i morgen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen fra Kripos skulle i dag vitne om den norske obduksjonen av Tjostolv Moland.

Slik ble det ikke i kaoset som preger rettsdagen i Kongos hovedstad Kinshasa, hvor Joshua French står tiltalt for drap.

Stray-Pedersen og andre medlemmer av det norske etterforskningsteamet ble kalt opp til dommerbordet, men fikk deretter beskjed om å sette seg igjen med uforettet sak.

Skuffet Overlegen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt, som har forberedt en omfattende presentasjon om de norske funnene, sier han er skuffet.

- Det er rart å bli bedt om å møte her i dag, og så bli fortalt at jeg ikke kan snakke likevel, sier Stray-Pedersen til Dagbladet i pausen.

Årsak: Noen av de kongolesiske vitnene hadde ikke møtt opp.

- Vi kan ikke ta vitnemålet deres i dag, fordi de fleste kongolesiske vitnene er borte. Men vi har allerede konklusjonene deres, sa dommeren til nordmennene.

Retten har så langt ikke tatt stilling til når nordmennene får en ny mulighet.

Sentralt i forsvaret Frenchs norske advokat, Hans Marius Graasvold, ønsket ikke å snakke med pressen i pausen, men han har tidligere sagt at rettsmedisinerens presentasjon står helt sentralt i forsvarsstrategien.

BESKYLDER FRENCH FOR LØGN: Aktor Nkulu prosederte på sitt sedvanlige vis, med mye roping, skriking og overkjøring av tolken som oversetter mellom engelsk og fransk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BESKYLDER FRENCH FOR LØGN: Aktor Nkulu prosederte på sitt sedvanlige vis, med mye roping, skriking og overkjøring av tolken som oversetter mellom engelsk og fransk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg aner ikke hva som skjer nå videre. Virkelig. Du vet like mye som meg, sier Stray-Pedersen til Dagbladet.

Flere andre vitner, inkludert fengselsdirektøren, en medfange og en vakt, ble i dag spurt ut. Aktor Nkulu prosederte på sitt sedvanlige vis, med mye roping, skriking og overkjøring av tolken som oversetter mellom engelsk og fransk.

Høy promille I likhet med tirsdag hadde aktor et særlig fokus på alkoholen French sier at han drakk med Moland på dødsnatta. Nkulu hevder at den bare et et produkt av «Frenchs fantasti», og at Moland ble dopet ned med medisiner og drept.

Den norske obduksjonsrapporten, som Stray-Pedersen ikke fikk lov til å presentere i dag, konkluderer klart og tydelig med at Moland hadde en høy promille på dødstidspunktet.

- Jeg registrer at aktor sier at det ikke var noe alkohol, men han har fått min rapport. Han er jo oppdragsgiver for den! Jeg registrerer også at han ikke ønsket at den skulle presenteres i dag, men han prosederer likevel på at det ikke er funnet alkohol, sier Stray-Pedersen.

DRAKK ALKOHOL: Joshua French har tidligere forklart at han og Moland drakk store mengder alkohol dødsnatta. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DRAKK ALKOHOL: Joshua French har tidligere forklart at han og Moland drakk store mengder alkohol dødsnatta. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart