Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg angrer bittert på hele samtalen

Andreas Bog Kristiansen om den såkalte terrorsamtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble deler av den såkalte terrorsamtalen avspilt i Oslo tingrett.

Denne samtalen er påtalemyndighetens sterkeste bevis i saken mot de tre terrortiltalte: norsk-pakistanske Arfan Bhatti, bygdøygutten Andreas Bog Kristiansen og norsk-tyrkiske Ibrahim Øzbabacan.

Etter at amerikanske FBI hjalp Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med å rense lydopptakene fra Bhattis bil den 8. august 2006 dukket det opp flere nye passasjer på båndet. Dette avslørte Dagbladet i forrige uke.

Ville avlyse

Enkelte utsagn viser at Andreas Bog Kristiansen, slik han selv har forklart gang på gang, forsøker å få Bhatti til å snakke om noe annet enn å skyte mennesker.

- Jeg synes du burde avlyse det, altså, sier Kristiansen.

- Nei, jeg kan ikke avlyse det, svarer Bhatti.

- Hva er det som skal avlyses, spør dommer Kim Heger.

TERRORTILTALT: Andreas Bog Kristiansen (28) er tidligere dømt for bedrageri. Nå er han tiltalt i norgeshistoriens første terrorsak. Foto fra overvåkningskamera
TERRORTILTALT: Andreas Bog Kristiansen (28) er tidligere dømt for bedrageri. Nå er han tiltalt i norgeshistoriens første terrorsak. Foto fra overvåkningskamera Vis mer

- Hele temaet, hele samtalen. At han skulle slutte å snakke om det. Det var aldri noe konkret som skulle avlyses, svarer Kristiansen.

- Jeg hadde aldri uttalt meg så klønete dersom jeg visste at vi ble romavlyttet, sier Kristiansen, til en viss humring fra aktoratet. 

Politiet på sin side mener denne uttalelsen viser at det fantes en terroravtale forut for denne bilturen. Det vesentligste punktet, og det politiet trenger å bevise for å få de tre tiltalte dømt, er at det fantes et terrorforbund mellom Bhatti, Øzbabacan og Kristiansen. Det er første gang den såkalte terrorparagrafen prøves for norsk rett.

Kristiansen vil hjelpe

I de nye sekvensene som er kommet fram med FBIs hjelp snakkes det blant annet om hvem som er med på angrepet:

- Så da, ikke sant. Da har jeg, da må jeg i det minste, det er stor plass vettu. Da må jeg minst seks-sju menn ikke sant, for å gjøre dette her. Jeg har jo tre i dag, sier Bhatti.

Kristiansen svarer: - Ja, jeg kan jo hjelpe til så godt jeg kan jeg også...

Bhatti: - Jeg har jo en... fire med meg da.

Kristiansen: - Så, nå er vi tre andre som er samme kaliber som deg, meg og NN (norskpakistansk kamerat av Bhatti, som selv var siktet i saken) som gjør sånn, som vil være med på det.

Selv forklarer Kristiansen at han valgte å jatte med Bhatti, og ikke turte å si han i mot. Men han oppfattet aldri samtalen som noe annet enn løse tanker.

image: - Jeg angrer bittert på hele samtalen

- Driter i om sikkerhetsvakter dør

Likevel - i deler av samtalen er Bhatti ganske konkret på hva han tenker - om blant annet den amerikanske ambassaden.

- Og jeg driter i om de sikkerhetsvakter på amerikanske ambasssaden dør eller ikke. Jeg driter i det, dem der, for de er på amerikansk jord, dem driter jeg i, og det gjelder israelske og, for på natta, da er det ingen mennesker, da går det ut over det materielle, sier Bhatti.

- Ja, det er helt topp, sier Kristiansen her, og forklarer at han ønsket å få samtalen over på materielle ting, ikke tap av menneskeliv.

Kristiansen forteller i retten i dag at han angrer på at han ikke tok klar nok avstand fra Bhattis uttalelser om å skyte kvinner og barn foran den jødiske synagogen - eller å skyte sikkerhetsvakter foran den amerikanske ambassaden.

- Jeg skulle gjerne skrudd tiden tilbake, sier Kristiansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media