Mathias Rust

- Jeg angrer ikke

For 35 år siden ydmyket den 19 år gamle tyskeren Mathias Rust sovjetisk etterretning, da han landet på Den røde plass. Nå forteller han hvorfor, og hvorfor han mener Vesten har lekt med ilden.

SJOKKERTE: I 1987 landet tyskeren Mathias Rust på Den røde plass i Moskva med et småfly etter å ha fløyet uhindret fra Helsinki i Finland. En liten gutt med lekepistol var den eneste som siktet mot flyet. Foto: Lehtikuva Oy / NTB
SJOKKERTE: I 1987 landet tyskeren Mathias Rust på Den røde plass i Moskva med et småfly etter å ha fløyet uhindret fra Helsinki i Finland. En liten gutt med lekepistol var den eneste som siktet mot flyet. Foto: Lehtikuva Oy / NTB Vis mer
Publisert

28. mai 1987. Den kalde krigen er på frysepunktet da et småfly av typen Cessna 172 går inn for landing på Den røde plass i Moskva. Bak spakene sitter den 19 år gamle tyskeren Mathias Rust.

- For det meste har jeg prøvd å holde meg unna offentligheten. Jeg har innsett at privatlivet er en av hovedårsakene til at jeg har kunnet leve et sunt og godt liv.

Det sier Rust i et eksklusivt intervju til Dagbladet, 35 år etter hendelsen som sjokkerte Europa. Episoden ga også inspirasjon til DDE-låta «Det umulige e mulig».

TRUKKET SEG TILBAKE: Mathias Rust lever i dag et tilbaketrukket liv, langt unna rampelyset. Foto: Privat
TRUKKET SEG TILBAKE: Mathias Rust lever i dag et tilbaketrukket liv, langt unna rampelyset. Foto: Privat Vis mer

- En unik mulighet

Rust har i dag blitt 53 år gammel og jobber for et tysk sikkerhetsselskap. Han forteller videre at sikkerhet også var en av grunnene til at han gjennomførte flyturen til Russlands hovedstad.

- Jeg trodde at det var min personlige oppgave å starte et stort skifte i paradigmet ved å gå direkte inn i de pågående fredsforhandlingene mellom Vesten og østblokken. Drivkraften bak min beslutning om å risikere livet, var fiaskoen på fredstoppmøtet i Reykjavík ett år tidligere. Mikhail Gorbatsjov kom med flere tilbud, men disse ble ikke anerkjent av Ronald Reagan. Det var en unik mulighet til å få slutt på våpenkappløpet, mener Rust.

Toppmøtet mellom de to presidentene førte ikke fram, og det var da tyskeren fikk ideen. En flytur til Moskva.

- Jeg hadde egentlig tenkt å fly med en gang, men værforholdene gjorde at jeg måtte flytte planene fram til våren.

Flyturen gikk fra Tyskland, via Færøyene, Island, Bergen og Finland, før han til slutt landet i Moskva.

- Det åpnet en ny æra for meg. Klokka var rundt 19 lokal tid da jeg lyktes i å lande.

Havnet i arbeidsleir

Stuntet endte med at Rust ble dømt til fire år i en arbeidsleir for brudd på grensepassering og luftfartsbestemmelser, samt at han hadde provosert fram en nødssituasjon.

14 måneder seinere ble han benådet og løslatt.

- Jeg angrer ikke på flyturen. Det var en av hovedgrunnene til at Gorbatsjov fikk presset fram perestroika og glasnost mye raskere enn han kunne gjort uten mitt initiativ, hevder tyskeren.

Hendelsen ga den daværende presidenten en unnskyldning til å bytte ut flere av ministerne i sin egen regjering. De som kom inn så mer positivt på Gorbatsjovs politikk, noe som gjorde det lettere for ham å gjennomføre reformene.

DØMT: Rust ble dømt til fire år i arbeidsleir etter stuntet. Etter å ha sonet i 14 måneder, ble han benådet og sluppet fri. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX / NTB
DØMT: Rust ble dømt til fire år i arbeidsleir etter stuntet. Etter å ha sonet i 14 måneder, ble han benådet og sluppet fri. Foto: Sovfoto / Universal Images Group / REX / NTB Vis mer

- I tillegg endret flere vestlige politikere framgangsmåten sin. Bare et par uker etter at jeg ankom Moskva, uttalte president Reagan at han ikke ser på Sovjetunionen som et «ondskapens rike».

Har sluttet å fly

Rust forteller at det bare er folk på hans egen alder som husker flyturen i dag. Yngre personer vet ingenting om hendelsen med mindre noen forteller dem historien.

- Etter at de har googlet meg, hører jeg vanligvis kommentarer om galskap eller noe annet som jeg er for gammel til å forstå. Selv om jeg ikke er berømt lengre, så er navnet mitt der fortsatt.

53-åringen forteller at han fikk tilbake flytillatelsen i 1988. Til tross for dette har han ikke flydd privatfly på en stund.

- Det ble ganske dyrt, så jeg har holdt meg til motorsykkel. Selvfølgelig en racersykkel som sørger for at jeg får adrenalinkick, den også.

- Ville du landet på Den røde plass i dag?

- Omstendighetene varierer, så dette spørsmålet er ikke relevant for moderne tid. Handlingen min var et mesterverk i 1987, men nå ville alt vært fastlåst.

VIL IKKE GJENTA: Rust forteller at dagens omstendigheter ikke gjør det mulig å gjenta bedriften fra 1987. Foto: AP / NTB
VIL IKKE GJENTA: Rust forteller at dagens omstendigheter ikke gjør det mulig å gjenta bedriften fra 1987. Foto: AP / NTB Vis mer

- Vesten har skylda

Rust har også sterke meninger om den pågående krigen i Ukraina.

Han hevder vestlig uvitenhet bidro til at russerne startet invasjonen, og at Vesten trenger seg stadig på tidligere sovjetiske territorier.

- Det ville ikke bli tolerert fra den russiske regjeringen til evig tid, og det visste de.

Han mener videre at EU og Nato skal ha lovet å holde seg unna alle forsøk på skaffe seg medlemsland fra tidligere sovjetiske republikker.

- Det vestlige diplomatiet lekte med ilden, og til slutt begynte det å brenne. Hadde de lyttet mer til den russiske regjeringen, kunne mange liv vært spart, hevder 53-åringen.

Rust mener at Vesten lukket øyene da Russland annekterte Krim i 2014, og siden den gang bare har fokusert på de militære spørsmålene mellom de to partene.

- Man har ikke gjort noe for å deeskalere. Samtidig har man forberedt de ukrainske styrkene, vel vitende om at Russland vil kunne komme til å svare.

Kontroversielle uttalelser

Tyskerens budskap strider mot den offisielle holdningen fra de fleste vestlige land og eksperter, som mener Putin alene er ansvarlig for krigen.

Ukraina og deres nærmeste allierte ser på krigen som en kamp om overlevelse for Ukraina og demokratiet som bare løses med russisk nederlag.

Mistanke om grove krigsforbrytelser, fra drap på sivile til artilleriangrep på boligblokker og sivil infrastruktur, er blant argumentene for å ikke gå på kompromiss med Russlands president.

- De eneste ansvarlige

Tyskeren tror at den pågående konflikten bare kan løses på diplomatisk vis.

- Det neste ønskelige skrittet bør være en våpenhvile, før vi kan få mer intense forhandlinger. Et kompromiss med territorielle ambisjoner ser likevel ut til å være uungåelig, men jeg mener at begge sider må komme med sikkerhetsgarantier for at vi skal få en fredelig løsning.

Han kommer samtidig med en klar beskjed til både Putin og Zelenskyj.

- Både den russiske og den ukrainske presidenten må erkjenne at de er de eneste som er ansvarlige for dette pågående blodbadet. At liv skal gå tapt på grunn av land hører til fortida. Forhandlinger er den eneste nøkkelen til en fredelig løsning, sier Rust.

Selv tror ikke Rust at han kan gjøre mye med den pågående konflikten.

- Jeg håper bare at sinnet vil kjøle seg ned på begge sider straks, og at partene vil innse at våpen ikke er hovedbryteren for å avbryte de pågående kampene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer