- Jeg angrer ingenting

Obama forsvarer sin rolle i moskésaken. Imens risikerer Demokratene katastrofe foran valget i november.

UNDER KRYSSILD: President Barack Obamas uttalelser om det planlagte islamske kultursenteret ved Ground Zero har skaffet ham flere problemer enn han nok så for seg i utgangspunktet. I dag avviste han at han angrer på sin inntreden i sommerens store politiske sak i USA, under et møte i Columbus i Ohio (bildet). Foto: JEWEL SAMAD/AFP/SCANPIX
UNDER KRYSSILD: President Barack Obamas uttalelser om det planlagte islamske kultursenteret ved Ground Zero har skaffet ham flere problemer enn han nok så for seg i utgangspunktet. I dag avviste han at han angrer på sin inntreden i sommerens store politiske sak i USA, under et møte i Columbus i Ohio (bildet). Foto: JEWEL SAMAD/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg angrer ingenting.

Det var det kontante svaret president Barack Obama ga til en TV-reporter i dag på spørsmål om han angrer sin opptreden i den såkalte moskésaken, som har ridd presidenten som ei mare den siste uka, ifølge CBS News.

Presidenten reiser for tida land og strand rundt og snakker om økonomi i et kampanjeframstøt foran det kritiske mellomvalget i november. Analytikere mener han trenger turneen for å avlede oppmerksomheten bort fra moskéuttalelsene, skriver voanews.com.

Moské på Ground Zero Sist fredag ordla Obama seg på en slik måte at mange oppfattet uttalelsen som en støtteerklæring til det islamske moské- og kultursenteret Park51, som er godkjent oppført bare et par steinkast fra Ground Zero, stedet der World Trade Center sto før 11. september-angrepet.

- Muslimer har samme rett til å praktisere sin tro som alle andre i dette landet. Det omfatter retten til å bygge et gudshus og kultursenter på nedre Manhattan, sa presidenten under et arrangement i forbindelse med den muslimske fastemåneden ramadan.

Som kjent sto islamistiske al-Qaida bak 11. september-aksjonen, der nærmere 3000 mennesker døde, og byggeplanene har vakt sterke reaksjoner blant newyorkere, som oppfatter prosjektet og godkjenningen av det som en provokasjon, og det er varslet demonstrasjoner både for og imot kultursenteret de kommende dagene.

STERKE FØLELSER: «Dere får bygge en moské på Ground Zero når vi får bygge en synagoge i Mekka.» Plakaten sammenfatter mye av motstanden mot det islamske kultursenteret som er planlagt nær åstedet for 11. september-angrepet i New York. Foto: SWOAN PARKER/AFP/SCANPIX
STERKE FØLELSER: «Dere får bygge en moské på Ground Zero når vi får bygge en synagoge i Mekka.» Plakaten sammenfatter mye av motstanden mot det islamske kultursenteret som er planlagt nær åstedet for 11. september-angrepet i New York. Foto: SWOAN PARKER/AFP/SCANPIX Vis mer

Park51 vil, hvis det blir oppført, erstatte en bygning som ble sterkt skadd av flyvrakdeler under 11. september-angrepet. Sponsorene bak prosjektet framholder at komplekset er ment som et monument over religiøs toleranse, skriver New York Times.

Før Obamas uttalelser fredag hevdet administrasjonen hans at moskéspørsmålet er et lokalt, ikke nasjonalt, anliggende. Etter fredagen er saken til gagns brakt opp på nasjonalt plan, om den ikke var det fra før.

Flertallet imot En ny meningsmåling foretatt av Siena College viser at 63 prosent av velgerne i delstaten New York er imot mosképlanene, mens 27 prosent er for, skriver AP.

En CNN/Opinion-måling i forrige uke fant at 70 prosent av amerikanerne er imot byggingen, mens 29 prosent er for.

Oppsiktsvekkende nok er flertallet i den nye målingen - 64 prosent - enige i at utbyggerne har rett ifølge grunnloven til å bygge komplekset, og blant dem som er imot byggeprosjektet, tilkjenner halvparten moskéutbyggerne konstitusjonell rett til å bygge.

Dementi Obama gikk lørdag ut og sa at han ikke hadde ment å si noe om hvorvidt det er lurt å reise et muslimsk moské- og kultursenter så nær Ground Zero, men at han bare hadde poengtert at utbyggerne har rett til å gjøre det i henhold til USAs lovfestede religionsfrihet.

Det hjalp ham ikke noe særlig; mange oppfattet uttalelsen dit hen at presidenten vingler, og det er neppe det beste signalet han kan sende i en periode da mange anser ham som lite handlekraftig innen bl.a. helse og økonomi.

STRIDENS KJERNE: Park Place nummer 45-47 på nedre Manhattan. Går det som utbyggerne vil, blir etter hvert eiendommen konvertert til det islamske kultursenteret Park51. Det 13 etasjer høye senteret skal inneholde en moské med plass til mellom 1000 og 2000 besøkende under fredagsbønnen, et auditorium med plass til 500 personer samt et svømmebasseng. Bygningen ligger to kvartaler unna Ground Zero og ble skadd av vrakrester fra et av flyene som traff World Trade Center. Prislappen på byggeprosjektet er 100 millioner dollar. Foto: ANDREW GOMBERT/EPA/SCANPIX
STRIDENS KJERNE: Park Place nummer 45-47 på nedre Manhattan. Går det som utbyggerne vil, blir etter hvert eiendommen konvertert til det islamske kultursenteret Park51. Det 13 etasjer høye senteret skal inneholde en moské med plass til mellom 1000 og 2000 besøkende under fredagsbønnen, et auditorium med plass til 500 personer samt et svømmebasseng. Bygningen ligger to kvartaler unna Ground Zero og ble skadd av vrakrester fra et av flyene som traff World Trade Center. Prislappen på byggeprosjektet er 100 millioner dollar. Foto: ANDREW GOMBERT/EPA/SCANPIX Vis mer

Uroen rammer også presidentens eget parti; Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, gikk mandag ut og erklærte at kultursenteret bør bygges et annet sted i et utspill mange oppfatter som et brudd med Obama.

Kan miste flertall Bråk innad i partiet er det siste Demokratene trenger nå, bare måneder før mellomvalget til Kongressen; de står allerede i fare for å miste flertallet i både Senatet og Representantenes hus til Republikanerne.

Repulbikanerne på sin side akter heller ikke å forholde seg tause; veteranen Newt Gingrich sammenlikner en moské ved Ground Zero med å sette opp nazisymboler ved siden av Holocaustmuseet i Washington.

Blant Park51s mest profilerte støttespillere er New Yorks borgermester Michael Bloomberg, som selv sto i bresjen for å godkjenne prosjektet.

- Vi vil forsikre oss om at alle fra hele verden føler seg komfortable med å komme hit, bo her og be på den måten de vil, uttalte den populære borgermesteren i forrige måned.

Avviser snuoperasjon Påstander i den israelske avisa Ha'aretz mandag om at lederne for Park51 nå vil snu og legge prosjektet et annet sted, tilbakevises av grunneier og utbygger Sharif El-Gamal.

- I New York er to kvartaler en stor avstand, vi er ikke engang i nærheten av World Trade Center, sier Sharif El-Gamal til Fox News.

JØDISK STØTTE: Rabbi Arthur Askow fra Shalom Center i Philadelphia forsvarte i går amerikanske muslimers rett til å bygge moské ved Ground Zero. I bakgrunnen Mahdi Bray, leder for Muslim American Society Freedom (MAS Freedom). Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX
JØDISK STØTTE: Rabbi Arthur Askow fra Shalom Center i Philadelphia forsvarte i går amerikanske muslimers rett til å bygge moské ved Ground Zero. I bakgrunnen Mahdi Bray, leder for Muslim American Society Freedom (MAS Freedom). Foto: SAUL LOEB/AFP/SCANPIX Vis mer

- Dette er ikke oppe til debatt. Dette er oss, som muslimske amerikanere, som gir tilbake til samfunnet vi er en del av.

INNBITT MOTSTANDER: Republikanerveteran og nylig katolikk Newt Gingrich har sammenliknet det å bygge en moské ved Ground Zero med å sette opp nazisymboler ved siden av Holocaustmuseet i Washington. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI/AFP/SCANPIX
INNBITT MOTSTANDER: Republikanerveteran og nylig katolikk Newt Gingrich har sammenliknet det å bygge en moské ved Ground Zero med å sette opp nazisymboler ved siden av Holocaustmuseet i Washington. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI/AFP/SCANPIX Vis mer