- Jeg angrer intet

Maurice Papon (92) som i 1998 fikk 10 års fengsel for å ha deportert 1690 jøder under krigen, slapp i dag løs av helseårsaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benådingen får Holocaust-overlevende til å rase. Bare en håndfull av jødene som 92-åringen deporterte fra Bordeaux som politisjef, overlevde konsentrasjonsleirene. Langvarig innsats gjorde at han i 1998 ble dømt for sine forbrytelser mot menneskeheten.

En fransk ankerett fastslo i dag at mannen er for gammel og syk til å sone den ti år lange dommen.

- Vi sloss så lenge for at han skulle forbli i fengsel. Nå håper jeg bare at denne syke mannen ikke plutselig blir frisk, sier nazijeger Serge Klarsfeld som skaffet mange av bevisene mot Papon.

Voktet av titalls politimenn

Flere titalls politimenn beskyttet Papon da han kom gående ut fra La Sante-fengselet. Advokaten støttet den gamle og slitne mannen idet han satte seg i den ventende bilen, mens nysgjerrige naboer lente seg ut vinduene for å få et glimt av den forhatte gamlingen.

- Nå som han er fri vil han vile, få tilbake helsa og bruke tid med familie og venner, sier hans advokat, Jean-Marc Varaut til nyhetsbyrået AP.

92-åringen trodde ikke sine egne ører da han fikk høre om benådinga. Nærmest i sjokktilstand pakket han sammen sine eiendeler - et bilde av den avdøde kona og et av general Charles de Gaulle.

- Han trodde det ikke da jeg fortalte at han var fri. Hvordan skjedde det? spurte han, forteller Varaut.

- Føler ingen anger

Løslatelsene kommer etter flere år med ankerunder og benådings-søknader. I et brev til justisdepartementet skrev han i fjor:

- Jeg føler ingen anger eller skyld for handlingene mine.

Som Bordeaux-politisjef under okkupasjonen signerte Papon deportasjonsordre for 1690 jøder fra 1942 til 1944. De fleste ble sendt til Auschwitz - bare en håndfull overlevde. Etter andre verdenskrig ble han utnevnt til budsjettminister. Han ble dermed i 1998 den kollaboratør-dømte med høyest rang i Frankrike. Den seks måneder lange rettsaken mot ham var landets lengste, og fikk fram vonde minner fra krigen.

Etter dommen flytet Papon til Sveits, men han ble raskt arrestert og startet soninga i oktober 1999. Den aldrende fangen skapte en debatt i Frankrike om det var riktig å fengsle så gamle mennesker. To tidligere franske statsministre tok til orde for at krigsforbryteren måtte slippe løs.

Papon har pacemaker og flere leger har fastslått at et fengselsopphold ikke er forenelig med hans svake helse. En ny lov åpnet for benåding hvis fangens helse ikke tåler fengselet, men en Papon-søknad ble forkastet seint i juli. Det var denne kjennelsen som nå ble omgjort av tre ankedommere.

- Håper han holder kjeft

- Jeg håper bare at den nå løslatte Papon har nok anstendighet til å holde kjeft og ikke sprade rundt slik han har gjort til nå, sier advokat Alain Jakubowicz som representerer familiene til flere av de deporterte jødene.

Justisministeren opplyser at dagens kjennelse ikke var ønsket av ham selv, departementet eller påtalemyndighetene.

<B>SAMARBEIDET MED NAZISTENE: Maurice Papon fikk 10 års fengsel for å ha sendt jøder til konsentrasjonsleire. Her blir han avbildet 5. februar 1999 med advokat Jean-Marc Varaut.
<B>SVAKELIG FANGE: Maurice Papon kunne i dag spasere ut av fengselet som en fri mann etter at flere leger overbeviste ankedomstolen om at helsa hans ikke tålte et fengselsopphold.
<B>KOMMER MED GODE NYHETER: Advokat Francis Villemin (venstre) og Jean-Marc Varaut på vei inn i La Sante-fengselet for å hente krigsforbryter Maurice Papon.