«Jeg angrer på alt jeg har påført mine nærmeste»

Det har gått 20 år siden Arne Treholt (61) ble tatt i norgeshistoriens største spionsak. Nå har han skrevet bok. I dette intervjuet snakker han om å leve med angeren, savnet etter å få være far, om å svikte og å bli sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): - Den prisen som mange måtte betale, har ridd meg som en mare i alle disse åra, sier Arne Treholt.

Det har gått 20 år siden han ble fengslet på Fornebu på vei til sitt møte med KGB-general Genadij Titov i Wien. Det ble innledningen på Norges største spionsak og åtte og et halvt års personlig helvete for Ap-politikeren som var spådd en lysende karriere. I dag er han direktør for et finansselskap og har base på Kypros og hybel i Moskva. Fra tid til annen innhentes han av marerittet. Men han har forsøkt å skrive seg ut av det, og i neste uke kommer biografien «Gråsoner».

Fikk hjelp av psykiater

Treholt er på besøk hos sine gamle støttespillere i Danmark. De som arbeidet for å få ham benådet. Vi sitter på en restaurant på Nyhavn i København. Treholt spiser sild og drikker vodka, en gammel russisk vane. Han fisker fram en penn og tegner et tre på den hvite restaurantduken av papir, det samme treet som han tegnet for psykiateren sin i fengselet. Han snakker om de åra han sov to timer i døgnet og sprang som en tulling fram og tilbake på 3 kvadratmeter for å overleve. Han tenker på savnet etter sønnen som holdt på å kvele ham. Psykiateren hadde spurt: «Hvilke greiner er du redd skal knekke?» Treholt banker pennen mot stammen på duken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer