«Jeg anser ikke meg selv som en pasifist, antikriger eller militærnekter»

Chelsea Manning snakker ut om «WikiLeaks-dommen».

 I KVINNEKLÆR:  På dette bildet fra 2010 poserer Bradley Manning som kvinne. Foto: US ARMY / REUTERS / NTB SCANPIX
I KVINNEKLÆR: På dette bildet fra 2010 poserer Bradley Manning som kvinne. Foto: US ARMY / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning, uttaler seg nå offentlig om dommen for første gang siden hun ble dømt til 35 år bak lås og slå, skriver The Guardian.

Manning må i fengsel fordi hun har utlevert hundretusener av hemmeligstemplet dokumenter til WikiLeaks. Manning risikerte en maksimumsstraff på 90 års fengsel.

22. august forklarte for øvrig Bradley Manning at hun skifter navn til Chelsea Manning. Mannings påstand om at han er kjønnsforvirret var en vesentlig del av hans forsvar under rettssaken.

Nå ønsker Mannning å fortelle at lekkasjene ble gjort med fredelige hensikter.

«Jeg føler det offentlige ikke kan bestemme hvilke vedtak og politikk de skal føre, når de ikke engang vet de mest elementære detaljene i deres handlinger», skriver Manning.

Vant pris Manning vant i forrige måned en internasjonal fredspris for sitt «fremragende arbeid for fred etter den avslørende informasjonen om amerikanske krigsforbrytelser», ifølge juryen. Manning skriver at hun ikke visste at hun hadde vunnet denne prisen.

I det siste innlegget som nå er skrevet, legger Chelsea trykk på at hun ikke er noen «landsforræder».

«Jeg anser ikke meg selv som en pasifist, antikriger eller en militærnekter, men jeg aksepterer at handlingene mine kan bli sett på som antikrigerske», skriver Chelsea.

 SIKKERHETSOPPBUD:  Rettssaken mot Manning ble slått stort opp i medier verden over. Chelsea ble dømt til 35 år i fengsel. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Scanpix
SIKKERHETSOPPBUD: Rettssaken mot Manning ble slått stort opp i medier verden over. Chelsea ble dømt til 35 år i fengsel. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Scanpix Vis mer

Manning ble i juli funnet «ikke skyldig» på det alvorligste tiltalepunktet, å hjelpe fienden, som ville ha åpnet for at han kunne dømmes til livsvarig fengsel uten sjanse til benådning.

Bekymret Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson så med stor bekymring på domsavsigelsen mot soldaten Bradley Manning da Dagbladet snakket med ham tidligere i år - til tross for at han ble frikjent for landssvik.

- Vi er selvsagt fornøyde med at Manning ble frifunnet for det mest alvorlige tiltalepunktet, som i utgangspunktet var helt latterlig. Det ville betydd slutten av journalistikk generelt, men spesielt journalistikk om nasjonal sikkerhet, sa Hrafnsson til Dagbladet i slutten av juli.

Manning vil trolig sone sin straff i fengselet  Forth Levenworth, som er det eneste fengselet i USA for militære som soner dommer på mer enn ti år. Dommen kan fortsatt ankes.

Chelsea søkte 4. september USAs president Barack Obama om en benådning.

 - BØR LØSLATES:  WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener Bradley Manning bør løslates umiddelbart, men er ikke optimistisk for straffeutmålingen i morgen. Her er Hrafnsson sammen med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP Photo/Carl de Souza/NTB Scanpix
- BØR LØSLATES: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener Bradley Manning bør løslates umiddelbart, men er ikke optimistisk for straffeutmålingen i morgen. Her er Hrafnsson sammen med Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Foto: AFP Photo/Carl de Souza/NTB Scanpix Vis mer