- Jeg antar at Frp ikke vil gi meg munnkurv om pågående politiske saker

Hadia Tajik svarer Frp.

SVARER PÅ KRITIKKEN:Leder av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik, går i rette med Frp's parlamentariske leder, Harald Nesvik. 
- Jeg registrer for øvrig at han i samme intervju kritiserer Arbeiderpartiet for å inneha fasiten i politifaglige spørsmål, samtidig som vi angivelig tapte stortingsvalget fordi den rødgrønne regjeringen ikke produserte politikk, men «administrerte på byråkratiets premisser», sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVARER PÅ KRITIKKEN:Leder av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik, går i rette med Frp's parlamentariske leder, Harald Nesvik. - Jeg registrer for øvrig at han i samme intervju kritiserer Arbeiderpartiet for å inneha fasiten i politifaglige spørsmål, samtidig som vi angivelig tapte stortingsvalget fordi den rødgrønne regjeringen ikke produserte politikk, men «administrerte på byråkratiets premisser», sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg antar at Harald Nesvik ikke vil gi meg munnkurv om pågående politiske saker. 

Det sier Hadia Tajik (Ap) som svar til Frp's parlamentariske leder, som i dagens Dagbladet anklager henne for å utnytte terrortrusselen politisk.
  - Ap utnytter terrortrusselen politisk - Jeg registrerer at Arbeiderpartiet nå slår politisk mynt på en situasjon som er meget krevende for landet. At Ap og Hadia Tajik velger å framstå som så lite konstruktive i en situasjon som vi nå står overfor, sier noe om hvordan Arbeiderpartiet planlegger å opptre i opposisjon i åra som kommer, sa han til Dagbladet.    

Nesvik er opprørt over justiskomité-lederen, som i gårsdagens Dagens Næringsliv kritiserte regjeringen for at terrorloven den rødgrønne regjeringen sendte ut på høring 11. juli fjor, er blitt liggende hos Forsvarsdepartementet etter regjeringsskiftet.  

- Det er synd at Frp gir karakteristikker framfor å gå inn i substansen i det jeg sier. Når det gjelder terrortrusselen, så har jeg sagt det samme som justisministeren har sagt: Når den operative fasen er ferdig, bør vi ha en helhetlig evaluering av håndteringen, slik at man kan lære av den, sier Tajik til Dagbladet.     

- Når det gjelder håndteringen av bistandsloven som sådan, så har jeg sagt det samme som KrF-leder Knut Arild Hareide, nemlig at man mangler en forklaring for hvorfor loven er forsinket, fortsetter hun.

- Frp redde for å dumme seg ut  I et Dagblad-intervju (krever Dagbladet Pluss-tilgang) tidligere i sommer - før trusselnivået ble hevet - gikk Tajik ut mot Frp og justisminister Anders Anundsens arbeid med å trygge Norge etter 22. juli-terroren.

Tajik mener partiet er preget av frykt for å dumme seg ut i regjering, og derfor fokuserer på kortsiktige, enkle saker framfor mer krevende reformer.

Nesvik mener kritikken er panisk og dum.

- Jeg trodde at Tajik, som tidligere statsråd, hadde skjønt såpass at når du sitter i regjering, så fører du regjeringens politikk. De to regjeringspartiene fører ikke hver sin politikk; vi har en felles regjeringsplattform, uttaler han i dagens Dagbladet.

- Det er jo nettopp fordi jeg har vært statsråd tidligere, at jeg vet hvor viktig det er at statsråden er framoverlent og langsiktig. Statsråden er departementets viktigste driver for at saker kommer i land, det er det jeg har påpekt i intervjuet med Dagbladet, svarer Tajik.

- Nesvik tar feil Hun stusser også over Nesviks forsvar av at Justisdepartementet i år - i motsetning til i fjor - ikke har fått en felles sikkerhetsvurdering fra E-tjenesten, PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Nesvik mener det et politifaglig spørsmål, som han overlater til justisministeren og som «man som stortingspolitiker skal være forsiktig med å foregripe fasiten på». 

- Nesvik tar grundig feil. Om man skal en felles trusselvurdering fra sikkerhetstjenestene eller ikke, er absolutt et politisk spørsmål. At tjenestene er godt samordna, er særdeles viktig. 22. juli-kommisjonen pekte på dette behovet i sin rapport. Granskningsrapporten etter 11. september-terroren i USA hadde et tilsvarende poeng. Den pekte på at de ulike tjeneste hadde ulik fagterminologi, slik at de snakket forbi hverandre. Det er noe vi også i norsk sammenheng kan og bør ta lærdom av, sier Tajik.

- Jeg registrer for øvrig at han i samme intervju kritiserer Arbeiderpartiet for å inneha fasisten i politifaglige spørsmål, samtidig som vi angivelig tapte stortingsvalget fordi den rødgrønne regjeringen ikke produserte politikk, men «administrerte på byråkratiets premisser». Vi er altså både underdanige og arrogante overfor byråkratiet, legger hun til.
 
- Rein spekulasjon Nesvik mener også Tajik bommer grovt i sin kritikk når hun hevder at justisministeren ennå ikke har ansatt en felles redningsdirektør for hovedredningssentralene i Sola og Bodø fordi det vil bety konflikt med Politidirektoratet.

- Det er rein spekulasjon, og uansett ikke et spørsmål Stortinget avgjør. Dette tyder på at Tajik ikke klarer å skille rollen som tidligere regjeringsmedlem og nåværende stortingsrepresentant, sier Nesvik.       

- Vel, det er et objektivt faktum at man kunne ha utlyst stillingen som felles redningsdirektør i oktober, det er objektiv faktum at Politidirektoratet var kritisk til dette, og det er et objektivt faktum at dersom man skjærer igjennom, vil det innebær en konflikt med Politidirektoratet. Nesvik må gjerne kalle det spekulasjon, men siden oktober har det ikke vært en avklaring på dette, svarer Tajik.   

- PANISK: Frp's parlamentariske leder, Harald Nesvik, mener lederen av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap) kommer med panisk kritikk av Frp og regjeringen - og anklager henne for å utnytte terrortrusselen politisk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
- PANISK: Frp's parlamentariske leder, Harald Nesvik, mener lederen av Stortingets justiskomite, Hadia Tajik (Ap) kommer med panisk kritikk av Frp og regjeringen - og anklager henne for å utnytte terrortrusselen politisk. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer