- Jeg ante ingenting og forsto ikke hva som skjedde

Edvard Moser satt på flyet da han fikk Nobelprisen.

HISTORISK: Edvard Moser og hans kone May-Britt og deres kollega John O´Keefe ble i dag tildelt Nobelprisen i medisin. Ekteparet Moser blir med det de første nordmennene som får nobelprisen i medisin. Foto: AP / Chrisitian Charisius / NTB scanpix
HISTORISK: Edvard Moser og hans kone May-Britt og deres kollega John O´Keefe ble i dag tildelt Nobelprisen i medisin. Ekteparet Moser blir med det de første nordmennene som får nobelprisen i medisin. Foto: AP / Chrisitian Charisius / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekteparet May-Britt og Edvard Moser fikk Nobelprisen i medisin for sin hjerneforskning.

- Dette kom som lyn fra klar himmel. Jeg er veldig lykkelig nå, sier Edvard Moser til Dagbladet.

Han satt på flyet til München i Tyskland da Nobelkomiteen i Stockholm annonserte prisen i 10-tida i dag. Da han landa i 12.30-tida visste han ingenting om at han var nobelvinner.

- Da jeg kom ut av flyet ble jeg møtt av en velkomstkomité med blomster og greier. De sa jeg hadde vunnet en pris selv om det var litt uklart hvilken pris det gjaldt i begynnelsen. Jeg ante ingenting og forsto ikke hva som skjedde. Da jeg så at jeg hadde fått 150 eposter og en rekke tekstmeldinger fra Sverige, begynte jeg å se tegningen, sier en svært lykkelig Edvard Moser til Dagbladet.

Han får prisen sammen med sin kone May-Britt og britiskamerikanske John O´Keefe.

- Jeg har ikke kommet i kontakt med henne ennå. Jeg har prøvd å ringe henne to ganger, men jeg får ikke kontakt, sier han.

Siden han bokstavelig talt fikk beina tilbake på jorda etter flyturen har telefonen ikke stått stille. Han sier det ble gjort et forsøk på å komme i kontakt med piloten ombord i flyet som fraktet nobelprisvinneren, men uten hell.

Han sier han i tillegg til å være personlig lykkelig, også er svært glad på sin arbeidsgiver, NTNU i Trondheim, sine vegne.

- Jeg er veldig glad på vegne av hjerneforskning generelt, NTNU og Forskningsrådet. de har vært en enorm støtte gjennom 20 år. Dette har vært et teamarbeid, sier han til Dagbladet.

- FANTASTISK: May-Britt Moser er vedlig fornøyd etter å ha blitt tildelt Nobelspris i medisin.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
- FANTASTISK: May-Britt Moser er vedlig fornøyd etter å ha blitt tildelt Nobelspris i medisin. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Han sier prisen gir dem et kraftig boost til å fortsette arbeidet.

- Det er en stor anerkjennelse innenfor et forskningsfelt som har hatt en enorm framgang de siste årene, sier han.

Kona May-Britt Moser er også svært lykkelig over prisen.

- Å få en slik pris og vise verden hva vi holder på med, er fantastisk. Det er så stort, og vi er så takknemlige, sier hun til NTB.

Da telefonen fra Det svenske nobelinstituttet kom, vurderte Moser å ikke ta telefonen.

- Jeg tenkte hmm, det nummeret kjenner jeg ikke igjen. Hvem er det? Og så hørte jeg at det var Göran K. Hansson (svensk nobelsekretær) og tenkte «hjelp!», sier Moser til NTB.

Så låste hun seg inne på kontoret og begynte å gråte, forteller hun til nyhetsbyrået TT. Hun bedyrer at ekteparet ikke har sittet og ventet i spenning ved tidligere nobelprisutdelinger i medisin.

Det er første gang Nobelprisen i medisin går til nordmenn.

Ekteparet Moser får Nobelprisen for deres oppdagelser av celler som utgjør et slags «indre GPS» i hjernen som gjør det mulig å orientere seg i rommet. Deres arbeid har vist hvordan en avansert intellektuell prosess utføres av hjernens nerveceller, ifølge NTNU.