- Jeg ba en bønn da gassen kom

MOSKVA (Dagbladet): Ljudmila Fedjantseva (28) skjønte at gassen strømmet inn i teateret. Da tok hun og moren på 73 år sine krusifikser ut av veskene sine og ba en bønn. Så sloknet de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både mor og datter skjønte at det var oppgjørets minutter som kom da gassen seg inn i teatersalen der mer enn 700 gisler var fanget av de tsjetsjenske terroristene. Men de opplevde ikke så mye av dramaet som utspant seg da russiske elitesoldater og de rundt 50 terroristene utvekslet ild.

Ljudmila sovnet, som de fleste andre av gislene og terroristene.

Trodde det brant

Ljudmila slapp ut av sykehus nummer 1 i sentrum av Moskva i går. Moren ligger på sykehus nummer 7, og har fått løfte om å slippe ut i dag. De verst rammede av gassen som de russiske soldatene brukte for å nøytralisere terroristene, ligger på sykehus nummer 13.

Noen vitner har fortalt at de merket gassen som kom. Ljudmila og hennes mor skjønte først ikke hva som skjedde.

Ljudmila er logoped og hennes mor er sykepleier.

- Vi trodde først at det brant, sier Ljudmila. Hun forklarer at hun og moren la merke til at det ble mørkt. Det var en røyk eller tåke som spredte seg i teateret. Tåka var grå og kom ovenfra i teatersalen. Hun skjønte snart at det var alvor, og at det var nå angrepet kom.

Nå kan hun le av spørsmålet hun stilte sin mor.

- Er det eter?

- Nei, kjære, det er noe annet.

- Ikke sov, ikke sov

Det var da Ljudmila og hennes mor tok sine krusifikser og ba en bønn. Da de våknet, var det hele over. Ljudmila våknet av at det var en som sto over henne og sa:

- Ikke sov, ikke sov.

Men Ljudmila ville ikke noe annet enn å sove. Det var en meget effektiv sovegass som de russiske elitestyrkene brukte for på nøytralisere de tsjetsjenske terroristene.

Noen spekulasjoner går i retning av at det var nervegass som ble brukt.

Russiske myndigheter nekter fortsatt å si hva slags gass de brukte. Mange kritiserer at det ble brukt en gass som tidligere ikke er kjent. Ljudmila mener gassen ikke luktet noe spesielt. Andre har fortalt at det luktet brent.

- Det var en sakte overgang til søvn, sier Ljudmila. Bortsett fra omstendighetene opplevde Ljudmila innsovningen som udramatisk.

- Det føltes som å få vanlig narkose, sier Ljudmila.