- Jeg ba for Toms liv

Anne Marie Prent våknet av at ektemannen ble knivstukket ved siden av henne i senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ba for Toms liv. Ikke gjør det, hold opp! Med sterk røst fortalte 57 år gamle Anne-Mette Prent om drapet på ektemannen i Oslo tingrett onsdag.

Tom Prent ble drept med 12 knivstikk mens han sov i sengen sammen med sin kone natt til lørdag 8. september 2001. Den tiltalte Trond Hansen tror selv han har begått drapet, men nekter straffskyld for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

I Oslo tingrett onsdag fortalte offerets ektefelle hvordan hun opplevde å bli vekket av at ektemannen ble knivstukket til døde ved siden av henne.

- Jeg våknet av skrik. De var forferdelige, fire gutturale skrik nede fra halsen, som i dødsangst, fortalte Anne-Mette Prent.

Mistro og frykt

Motivet for drapet er ukjent. Den tidligere leieboeren i sokkeletasjen i ekteparets bolig, 37 år gamle Trond Hansen, er tiltalt for drapet, men hevder at han ikke husker noe av drapet. Hans forsvarer, advokat Tor Erling Staff, har anbefalt ham å nekte straffskyld etter tiltalen om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Anne-Mette Prent fortalte om et turbulent leieforhold med stadig økende mistro og etter hvert frykt for den enslige leieboeren. Dagen før drapet møtte hun ham da han var på vei ut. Derfor mente hun å gjenkjenne leieboeren på klesdrakten da en mann kom inn på soverommet om natten.

- Jeg så at han sto med kniven høyt og tok fart før han stakk kniven ned i brystet hans. Da sprang jeg ned og løp til naboen og hylte at de drepte ham, sa Prent, som selv ble stukket i ryggen og fikk en lunge punktert.

På benken bak satt den dreptes to døtre, synlig preget av morens sterke fortelling. Hele familiens liv ble endret etter farens død. Alle er fremdeles preget av drapet.

Husker ingenting

Trond Hansen forklarte for retten tidligere på dagen at han kun husker brokker av dagen før og av selve natta det hendte. Fra selve drapshandlingen husker han ingenting. Hansen skal ha kommet til seg selv først da han befant seg i Sverige dagen etter.

Staff sa at saken vil handle om tiltaltes subjektive skyld og mener at hans klient kan ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Det er også strid om tiltaltes tilregnelighet. Forsvaret ba om at to nye psykiatrisk sakkyndige skulle oppnevnes før saken startet, men fikk avslag på begjæringen.

- Dette handler om hvorvidt Trond Hansen var gjerningsmannen. Det sier han jo selv at han er, men det er ikke noe bevis. Han må ikke ha vært sinnssyk og han må ikke ha vært bevisstløs, sa Staff i sin innledning.

Staff pekte på 37-åringens psykiske problemer i tiden forut for drapet, at han halvannet år i forveien var blitt kastet ut av et langvarig samboerforhold og at han led av spilleavhengighet.

Lykkepiller

- Jeg husker jeg hadde veldig høy puls og at jeg var fryktelig redd. Like etter husker jeg at jeg satt ved en vanndam og vasket hendene mine og det var blod på hendene mine, forklarte Hansen i retten.

Sentralt i saken vil forhold som rus og ruspåvirkning stå. Den tiltalte skal ha drukket alkohol og vært under påvirkning av flere typer medikamenter drapsnatta.

Etter at det ble påvist at Hansen hadde psykiske problemer allerede på midten av 1990-tallet, fikk den tiltalte skrevet ut antidepressive piller, såkalte lykkepiller. Disse tok han jevnlig og hadde flere typer til ulik bruk.

Etter å ha drukket tett på byen natt til lørdag den 8. september, husket han vagt at han tok en eller to piller av merket Vival da han kom hjem. Disse pillene hadde han fått lovlig av legen.

(NTB)

DREPT: Tom Prent ble drept i sitt eget hjem på Nordstrand i september 2001.