- PRESENTERTE SEG SOM PST-INFORMANT: Den britiske aktivisten Matthew Collins forteller til Dagbladet at NRK introduserte Høibø som en person som hadde videreformidlet informasjon om antirasister til PST. Collins satt ikke pris på dette og stemningen mellom den ble amper. Foto: David Sandison/Writer Pictures/SCANPIX
- PRESENTERTE SEG SOM PST-INFORMANT: Den britiske aktivisten Matthew Collins forteller til Dagbladet at NRK introduserte Høibø som en person som hadde videreformidlet informasjon om antirasister til PST. Collins satt ikke pris på dette og stemningen mellom den ble amper. Foto: David Sandison/Writer Pictures/SCANPIXVis mer

- Jeg ba ham dra pokker i vold

Kjent britisk antirasist møtte Høibø under NRK Brennpunkt-opptak i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da NRK reiste til England i fjor sommer for å møte aktivister til intervjuer om høyreekstreme English Defence League (EDL) til en Brennpunkt-dokumentar, hadde de med seg hovedpersonen i kveldens program på Brennpunkt, Christian Høibø (32).

Høibø har lang bakgrunn som aktivist på venstresida i norsk politikk og ved internasjonale toppmøter. I kveld forteller han om hvordan har har levert informasjon til det hemmelige norske sikkerhetspolitiet PST i flere år.

På reisen møtte NRK blant annet antirasister som i flere år har kartlagt den høyreekstreme organisasjonen English Defence League (EDL). EDL har en norsk søsterorganisasjon, Norwegian Defence League (NDL).

Introdusert for Høibø Intervjuene ble brukt i en Brennpunkt-dokumentar om NDL som NRK sendte i oktober ifjor.

Aktivisten Matthew Collins ble intervjuet i NDL-dokumentaren. Matthew er forfatter og aktiv i det anti-ektremistiske nettverket Hope not Hate. Collins er forfatter av en bok om britiske hatgrupper på den ekstreme høyresiden og islamister.

I flere år jobbet han med skjult identitet for å avsløre høyreekstreme og nazister.  Han bekreftet i går ettermiddag at han møtte Høibø i England i mai i fjor da NRK intervjuet ham.

Collins har også på Dagbladets forespørsel utpekt Høibø på et bilde.

- Høibø ble først introdusert av NRK overfor meg som en person som hadde videreformidlet informasjon om antirasister og antifascister til det norske hemmelige politiet. Han hadde også nylig infiltrert Norwegian Defence League, ble jeg fortalt, sier Collins til Dagbladet.

Hissig stemning Collins forteller Dagbladet at han stilte seg svært negativt til at Høibø skulle ha gitt  det norske sikkerhetspolitiet informasjon om andre antirasister.

- Hva skjedde videre under møtet?

- Jeg gjorde det klart at jeg nektet å la meg filme sammen med ham. Jeg nektet også å snakke med ham etter at jeg fikk vite hva han hadde gjort. Høibø ble ganske frustrert, både på meg og NRK, sier Collins.

- Både han og jeg ble ganske ampre, sier Collins.

- Ba ham dra pokker i vold NRKs forsøk på å sette de to sammen for å gjøre et intervju ble avblåst, ifølge briten.

- Til slutt ga en fra NRK-teamet ham et av NRK sine store stillbildekameraer og han gikk ut for ta noen bilder. Jeg ba ham «ta en jogg», som på London-slag betyr at jeg ba ham om å dra pokker i vold, sier Collins til Dagbladet.

Dagladet har de siste dagene flere ganger forsøkt å hente inn en kommentar fra Høibø, men han har avvist å uttale seg til Dagbladet i forkant av reportasjen på Brennpunkt i kveld.

INFILTRERTE FOR PST: Christian Høibø (32) skaffet informasjon for Politiets etterretningstjeneste i åtte år. I kveldens Brennpunkt-dokumentar på NRK1 står han fram som infiltratør. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
INFILTRERTE FOR PST: Christian Høibø (32) skaffet informasjon for Politiets etterretningstjeneste i åtte år. I kveldens Brennpunkt-dokumentar på NRK1 står han fram som infiltratør. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer