Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg bare tenkte høyt...

- Det var høyttenkning fra min side, sier finansminister Gudmund Restad. Kort tid etter var hans «flyvetanke» plukket ned av Stortingets flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap's avgiftspolitiske talsmann Erik Dalheim sier at Ap ikke kan støtte et forslag som går ut på å ta tax-freesalget fra pensjonister og andre som tar seg en tur til utlandet.

Fullt ut

Med bifallende nikk fra partileder Thorbjørn Jagland sier Dalheim at makan til EU-tilpasning fra Sp-mannen Restad skal man lete lenge etter.

Høyres Kjellaug Nakkim sier at dersom Norge først skal tilpasse seg EUs avgiftspolitikk for alkohol og tobakk, må regjeringen ta skrittet fullt ut. Det vil si langt lavere priser både for alkohol og tobakk.

Selv Restads regjeringsvenner i KrF rister på hodet av forslaget og karakteriserer det som dårlig edruskapspolitikk.

- Spontan respons

Restad forklarer sin uttalelse med at den kom som «en spontan respons» på et spørsmål fra Frp's Torbjørn Andersen i gårdagens spørretime.

Andersen spurte om det ikke var på høy tid at flypassasjerer fra utlandet bør få kjøpe sin avgiftsfrie kvote ved ankomst til Norge. Til dette svarte Restad at det er en langt mer aktuell løsning å avvikle tax-freesalget.

- Jeg er sterkt imot å la tax-freesalget foregå ved ankomst. Det vil øke omfanget av dette salget på bekosning av det ordinære alkoholsalget ved Vinmonopolet. Når EU skal avvikle sitt tax-free-salg fra 1. juli er det mer nærliggende for Norge å gjøre det samme. Provenyøkningen kan brukes til å redusere alkoholavgiftene. På denne måten kan vi redusere handelslekkasjen til Sverige, sier Restad til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media