- Jeg begynner å bli lei hele mannen

Nei til EU langer ut etter Jagland-kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I et intervju med Dagsavisen tar i dag Stortingspresident og arbeiderpartimann Thorbjørn Jagland et voldsomt oppgjør med venstresida i norsk politikk.

- Venstresiden i Norge er blitt utrolig innadvendt og ganske nasjonalistisk. Man kompenserer med høystemt retorikk om solidaritet og med mange penger. Men du kjøper deg ikke ut av fattigdom, du fordeler og organiserer deg ut av det, sier Jagland til Dagsavisen.

Jagland peker på manglende norsk EU-medlemskap som en av årsakene til at Norge «betaler seg ut av elendigheten». I stedet for vil han at Norge i større grad søker innflytelse i fora der avgjørelsene fattes, som EU.

- Jagland er middelmådig

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, som også har innehatt en rekke verv for Sosialistisk Venstreparti, slår hardt tilbake mot kritikken av den EU-kritiske venstresida, som han opplever som grunnløs.

- Jagland blir omtalt som en stor ideolog, men jeg mener Jagland er middelmådig, sier Olaussen til Dagbladet.no. 

I intervjuet sier blant annet Jagland at venstresida i Norge de siste 30 årene har blitt mer nasjonalistisk og opptrer som politisk værhane.

- Er det ingen deler av kritikken som treffer?
 

<strong><b>KRAFTIG OPPGJØR:</strong></b> Leder i Nei til EU Heming Olaussen svarer Thorbjørn Jaglands kritikk av venstresida som nasjonalistisk og innadvendt. Her på talerstolen under organisasjonens landsmøte i 2005. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KRAFTIG OPPGJØR: Leder i Nei til EU Heming Olaussen svarer Thorbjørn Jaglands kritikk av venstresida som nasjonalistisk og innadvendt. Her på talerstolen under organisasjonens landsmøte i 2005. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Nei, Jagland sitter selv i glasshus. Han har vært partisekretær i Arbeiderpartiet, statsminister og utenriksminister i denne perioden. Det singler jo av hele uttalelsen, sier Heming Olaussen, leder i Nei til EU  til Dagbladet.no.

Ikke nasjonalist

Olaussen, som leder over 30.000 medlemmer i Nei til EU, mener Jagland omtaler EU-motstandere i svært negative ordlag. Han reagerer spesielt på ordet «nasjonalist»

- Uttrykket er veldig befengt. Det går an å være tilhenger av en sterk nasjonalstat uten å være nasjonalist, sier han som svar på Jaglands nasjonalismekritikk av venstresida.

Olaussen understreker at Nei til EUs politiske plattform har en internasjonal profil og at organisasjonen har et utstrakt europeisk samarbeid.

- Vi deltok blant annet på European Social Forum og vi jobber med afrikanske fiskere og bønder som blir ofre for EUs politikk, sier han.

- Journalister gjør knebøyinger  

Til tross for at Jagland har opplevd et enormt mediekjør i perioder, fikk sterk kritikk for sin målsetting om 36,9 prosent i sitt første valg som statsminister og ble latterliggjort for visjonen om «det norske hus», mener Olaussen at pressen ikke er kritisk nok.

- Jeg begynner å bli lei hele mannen

- Min respekt for mannen er ikke like høy som enkelte av dine kolleger.

- Du tenker på journalister?

- Ja, enkelte har veldig respekt for ham. De er ukritiske og det er en tendens til knebøyninger hver gang Thorbjørn Jagland gjør rede for sine visjoner for Norge og verden, sier Nei til EU-lederen, som mener Jagland ikke har satt dype spor etter seg i norsk politikk.

- Mange av ballongene hans kan enkelt punkteres med en kritisk tilnærming, mener Olaussen.

- Høyt hevet over alt og alle

Jagland håper å jobbe som generalsekretær for Europarådet etter at han forlater stillingen som Stortingspresident.

- Hvis han klarer å skille mellom Europarådet og EU så er det sikkert fint for en mann med hans høytsvevende ideer å befinne seg på en sånn utsiktsplass høyt hevet over alt og alle, sier Nei til EU-lederen. 

Olaussen mener at Jaglands kandidatur til posten som generalsekretær i Europarådet viser at Stortingspresidenten «tenker snevert provinsielt og ikke ser det som er utenfor Europa».


Savner internasjonal venstreside

Jagland er oppgitt over at venstresida i Norge ikke i større grad bruker Sosialistinternasjonalen (SI), den internasjonale plattformen for demokratiske sosialistiske og sosialdemokratiske partier. I Norge er både Ap og SV medlemmer. 

- Den ligger ganske mye brakk, og det er synd. Det er et stort paradoks at samtidig som globaliseringen skjer, trekker partiene seg tilbake og politikken blir mer nasjonal, sier Jagland.

Han har i flere leserinnlegg og taler etterlyst at venstresidas svar på globalisering og en stadig tettere sammenvevd verden.

Olaussen er ikke enig i problemstillingen.

- Det er ingenting feil i å ta utgangspunkt i en nasjonalstatlig ramme for politikk, det er en ramme som folk forstår og kan forholde seg til. Globalisering er et upressist begrep, det rommer alt og ingenting. Jagland slenger rundt seg med begreper og merkelapper, sier Olaussen.


- Jagland tatt hardt av pressen 

Politisk redaktør i Dagbladet Marie Simonsen er uenig med Olaussen.

- I rettferdighetens navn: er det noen som har blitt tatt hardt av pressen, så er det Thorbjørn Jagland. Han har jo følt seg forfulgt av pressen, så det Olaussen sier er objektivt feil, sier Marie Simonsen.

At journalister siterer Jagland flittig i spørsmålet om EU og utenrikspolitikk mener hun er udramatisk.

- Jagland er omtrent den eneste som snakker høyt om EU, da er det ikke rart at han slipper til. Journalister kan sikkert være mer kritiske til alle intervjuobjekter, men det er ikke pressens oppgave å drepe Jaglands utspill. For eksempel Olaussen står jo fritt til å komme på banen i debattene Jagland reiser, sier Simonsen.

LIGGER DE FLATE? Journalister er ukritiske overfor Thorbjørn Jagland, mener Nei til EU-leder Heming Olaussen. Her er Stortingspresidenten avbildet på Stortinget.
UENIG: Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen mener Thorbjørn Jagland ikke blir ukritisk behandlet av pressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer