Full strid mellom FNB Oslo og FNB sentralt

- Jeg begynte å gråte, jeg ble så ekstremt lei meg

- Det var ekstremt ubehagelig å se at voksne menn krangler på den måten, sier andrekandidat for bompengepartiet i Oslo, Cecilie Lyngby.

TOK TIL TÅRENE: Andrekandidat for FNB i Oslo, Cecilie Lyngby, mener det må velges et nytt styre i lokallaget i hovedstaden. Et forsøk på å løse striden ble så opphetet at Lyngby begynte å gråte midt under møtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TOK TIL TÅRENE: Andrekandidat for FNB i Oslo, Cecilie Lyngby, mener det må velges et nytt styre i lokallaget i hovedstaden. Et forsøk på å løse striden ble så opphetet at Lyngby begynte å gråte midt under møtet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har ikke bare medvind på meningsmålingene. Fem uker før valget er det også full storm internt i partiet.

Denne uka skulle partileder Frode Myrhol forsøke å finne en løsning under et krisemøte i Oslo, som først ble omtalt av Stavanger Aftenblad. Møtet ble ubehagelig ampert, ifølge Cecilie Lyngby.

Hun er andrekandidat på Oslo-lista og kvinnen bak Facebook-siden «Ja til miljø, nei til bompenger», som teller 54 000 medlemmer.

- Jeg begynte å gråte under møtet. Jeg ble bare så ekstremt lei meg. Det var veldig ubehagelig å se at voksne menn krangler på den måten.

- Hva skjedde?

- Jeg vet ikke helt hvorfor jeg reagerte sånn. Men tårene trillet. Ikke kan jeg påvirke saken, ikke er jeg en del av konflikten. Du sitter bare der og hører dem du ser på som ledere krangle så fillene fyker, sier Lyngby.

Ganske absurd

Frode Myrhol stiftet FNB før forrige kommunevalg, da partiet ble representert i Stavanger bystyre.

- Situasjonen er ganske absurd, og det hele er temmelig merkelig. Jeg er ganske oppgitt over hele situasjonen, sier han.

Kjernen i konflikten er, ifølge Myrhol, at FNB Oslo holder seg med et separat medlemsregister som ikke deles med FNB sentralt, og at kontingenten som medlemmer av FNB Oslo betaler inn, havner på en lokal konto.

Han sier at de som bare har meldt seg inn og betalt til FNB Oslo, rent formelt ikke er medlemmer av Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

- De det er mest synd på her, er de som har blitt lurt til å melde seg inn i den lokale løsningen i Oslo, og som feilaktig tror de er medlem av partiet. Alle disse vil få gratis medlemskap ut året dersom de tar kontakt med FNB sentralt og legger fram kvittering på betalt medlemskap i Oslo, sier Myrhol.

- USOSIAL POLITIKK: SV-leder Audun Lysbakken advarer mot den politiske kometen Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) og sier at folk vil få en mer usosial politikk med FNB-innflytelse. Video og reporter: Mats Rønning Vis mer

Må velge nytt styre

Både Lyngby og førstekandidat på Oslo-lista, Bjørn Revil, framholder at de ikke er en del av konflikten i bompengepartiet.

- Dette er en sak mellom interimsstyret i Oslo som ble nedsatt i februar i år, og landsstyret i FNB. Jeg er ikke med i interimsstyret og ikke en del av konflikten. Men jeg håper landsstyret tar tak og løser dette. Det er jeg sikker på vil skje, sier Revil.

Lyngby er enig, og legger til:

- Løsningen på dette er at det blir valgt et styre av medlemmene i Oslo og at medlemslista vår blir en del av FNBs sentrale medlemsregister. Jeg har full tillit til Myrhol, som jeg har hatt kontakt med siden 2017. FNB i Stavanger utgjør fundamentet for oss og alle andre lokallag.

Ta grep, rydde opp

Ifølge Stavanger Aftenblad, som var til stede på oppvaskmøtet i Oslo torsdag kveld, skal Myrhol under møtet ha anklaget sentrale personer i Oslo-partiet for blant annet grov sjikane, løgn, forsøk på manipulasjon og trusler mot medier.

I løpet av møtet ble det valgt et nytt interimsstyre som innen ti dager skal ha funnet en løsning på konflikten.

- Er det en risiko for at denne konflikten kan skremme bort potensielle velgere 9. september?

- Det kan skje. Men jeg håper også at velgere ser at vi tar grep og rydder opp. Det er bedre at dette kommer før valget, enn å være i en situasjon etter valget der noen av disse elementene kommer inn i posisjoner. Da får vi heller ta dette slaget med eventuell negativ publisitet nå, for dette partiet skal eksistere lenge etter 9. september, sier Myrhol.

Uenighet om vedtekter

Daniel Stephanek sitter i styret i FNB Oslo som Myrhol ikke anerkjenner og han er femtekandidat på partiets liste i hovedstaden.

Han ønsker ikke å snakke om gjennomføringen av torsdagens møte, men sier følgende om striden mellom Oslo FNB og partiet sentralt:

- Dette handler om uenighet av juridisk forståelse av vedtekter. Jeg er kjent med at det er gjort et grundig arbeid fra Oslo FNBs side. Jeg er trygg på at vi finner en rask løsning.

- Kan dette påvirke valgkampen eller selve valget?

- Det er ikke passende at dette kommer nå, det skulle ha vært løst for lenge siden.

Har du tillit til Frode Myrhol?

- Jeg velger å se positivt framover med god dialog.

Avviser påstander

Etter at saken ble publisert, avviser Stephanek at det ble valgt et nytt interimstyre under torsdagens møte. Derimot ble det enighet om å oppnevne tre personer som innen ti dager skal danne et nytt interimstyre, skriver han i en SMS til Dagbladet.

- Dette overkjører en selvstendig juridisk enhet (FNB Oslo, red. anm), men for å beholde roen, har dette likevel blitt godtatt da også vi vil ha en løsning, skriver han videre.

Styreleder i FNB Oslo, Jan Eriksen, uttaler til VG at alle som har meldt seg inn i Oslo er fullverdige medlemmer.

– Lovverket tilsier at man er medlem der man betaler medlemskontingent. Dette prinsippet gjelder i alle typer organisasjoner. Dersom man ønsker å spare ressurser ved å ha en sentral innmelding, for eksempel i en hovedorganisasjon, så betyr det at dette må gjenspeiles i vedtektene, sier han til avisa.