Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg beklager det dårlige eksemplet

Paven tok selvkritikk i nyttårstalen.

KLASK: Pave Frans virket ikke fornøyd da en kvinne grep tak i han på nyttårsaften på Petersplassen. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Vold mot kvinner er blasfemi mot Gud, sa pave Frans i sin nyttårspreken. Dagen før ga han selv en kvinne smekk over hånda etter at han grep hans arm fra tilskuerplass.

- Vi mister ofte tålmodigheten. Det gjelder meg også. Jeg beklager det dårlige eksemplet jeg ga i går, sa han.

- Dersom vi ønsker å flette medmenneskelighet inn i vår tid, må vi begynne på nytt med kvinnene, sa den katolske kirkens 83 år gamle overhode.

Kvinner er kilde til liv, fortsatte paven.

- Likevel blir de til stadighet fornærmet, banket opp, voldtatt, tvunget til å prostituere seg selv og til å undertrykke det livet de bærer i morslivet, sa han.

- Vold er blasfemi

- Enhver form for vold mot en kvinne er blasfemi mot Gud, som ble født av en kvinne, fortsatte pave Frans, som også tar sterkt avstand fra kommersiell utnyttelse av kvinnekroppen.

- Kvinnekroppen ofres på reklamens verdslige alter, de blir profittert på, de blir utnyttet i pornografi, sa han.

Pavens valg av tema i nyttårsprekenen var neppe tilfeldig. På nyttårsaften ga han selv en kvinne en smekk over hånda etter at hun grep tak i hånda hans og forsøkte å holde ham tilbake mens han hilste på troende på Petersplassen.