- Jeg beklager uten forbehold

Etter to mislykkede forsøk på å skvære opp, la i dag Sp-leder Liv Signe Navarsete seg langflat og beklaget sin lederstil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg skal jobbe med hvordan jeg som leder møter folk, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete på en pressekonferanse etter dagens fire timer lange oppvaskmøte.

- Jeg har tillit til Liv Signe som leder i Sp etter en god debatt i dagens sentralstyremøte, kviterte Sandra Borch.

Bakgrunnen for at sentralstyret møtte si dag, var brevet som kom fra Senterungdommen i forrige uke, som gikk kraftig i rette med Navarsetes lederstil etter at hun regelrett skjelte ut ungdomsleder Sandra Borch på et seminar på Dyrøy i september.

Etter et par mislykkede forsøk på å svære opp gjennom de siste dagene, ga Navarsete en uforbeholden unnskyldning til Senterungdommen og Sandra Borch i dag. Men hun har ennå ikke bestemt seg for om vil stille som gjenvalg som leder.

- Nei. Det har jeg ikke tatt stilling til ennå, sier hun.

Betent konflikt Dagens møte skulle løse opp i den betente konflikten mellom partileder Liv Signe Navarsete og leder av Senterungdommen, Sandra Borch. Foranledningen til Navarsetes kraftige oppgjør med Borch, var en kronikk sistnevnte hadde på trykk i Aftenposten, der hun ikke la skjul på sin begeistring overfor nestleder Ola Borten Moe som framtidig leder i Sp.

Og det er den stadige debatten om «hvem som skal etterfølge meg», som ifølge Navarsete fikk det til å renne over.

- Den debatten har gått kontinuerlig, siden før jeg ble valgt. Det er klart jeg kjenner på slitasjen av den offentlige debatten, sa den hardt pressende partilederen.

Hun vedgikk samtidig at hun gikk langt over streken da hun skjelte ut Borch for åpen scene under seminaret på Dyrøy.
Narvarsete mener de to er enige om hva som skjedde der, og har snakket ut sammen. Likevel er de ikke enige om alt som skjedde etter episoden. Narvarsete mener hun ikke har blitt kontaktet av Borch foruten om brevet hun er tilsendt. Den versjonen kan ikke Borch selv stå inne for.

- Jeg prøvde å ringe henne etter denne hendelsen, sier Borch.

- Jeg har ikke registret et slikt forsøk, sier Narvarsete.

Ikke fornøyd med unnskyldning Samtidig har den langvarige konflikten med nestleder Ola Borten Moe for alvor kommet til overflaten. I går skrev Dagens Næringsliv at partilederen i lang tid har forsøkt å sparke Ola Borten Moes nærmeste rådgiver, Ivar Vigdenes.

Sist uke ble det kjent gjennom VG og Dagens Næringsliv at Senterungdommen hadde sendt et brev til partiets sentralstyre med kritikk av Navarsetes lederstil, etter at hun i et åpent møte skjelte ut Sandra Borch.

I et brevet heter det at «partilederen var tydelig sint grunnet dette oppslaget og konfronterte Sandra i salen hvor det var 200 mennesker til stede».Utskjellingen varte i flere minutter, ifølge VG, og Navarsete ble av vitner beskrevet som «tydelig forbannet».

Mandag inviterte Navarsete Senterungdommens leder hjem til seg for å overbringe en uforbeholden unnskyldning.

- Jeg kan si at vi hadde en ærlig diskusjon, var alt en ordknapp Sandra Borch ville si etter møtet, og viste til at saken fortsatt skulle håndteres på dagens sentralstyremøte.

Borten Moe sa nei 28. september ble det foretatt rokeringer i statssekretærkorpset. Statssekretær Eli Blakstad forsvant ut av Olje- og energidepartementet, mens Ane Kismul kom inn fra landbruksdepartementet. Ifølge Dagens Næringsliv var det meningen at også Ivar Vigdenes, politisk rådgiver for Ola Borten Moe, skulle ut.

Men der fikk partilederen motstand fra Borten Moe, som sier til avisa at: «Ivar Vigdenes er en ressurs for partiet og gjør en god jobb. Han sitter så lenge han har min tillit, og det har han».

Dessuten førte Eli Blakstads avgang til raseri i landets største Sp-fylke, Oppland. Oppland Sp reagerer på at de ikke lenge er representert i regjeringen.

Brenner på grasrota Navarsetes tofrontskrig har ført til betydelig misnøye på grasrota, som mener at partilederen må ta et oppgjør med sin egen lederstil. Flere har fortalt om dårlige erfaringer med partileder Navarsete. Tirsdag klokka 13 var det varslet en pressekonferanse for å orientere om hvordan de skal håndtere brevet fra Senterungdommen, men kort tid før kom beskjeden om at sentralstyret trengte enda en time til å diskutere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer