HISTORISK: Fornyingsminister Rigmor Aasrud beklaget fra Stortingets talerstol i dag at Grubbegata ikke var stengt 22. juli. Foto: Jacques Hvistendahl
HISTORISK: Fornyingsminister Rigmor Aasrud beklaget fra Stortingets talerstol i dag at Grubbegata ikke var stengt 22. juli. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Jeg beklager

For første gang beklager Rigmor Aasrud (Ap) at Grubbegata ikke var stengt 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) måtte tåle kraftig kritikk under dagens stortingsdebatt om beredskapssvikten 22. juli 2011.

Som statrsåd i Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) bærer hun ansvaret for at Grubbegata i regjeringskvartalet ikke var stengt 22. juli 2011.  
 
22. juli-kommisjonen har slått fast at hadde gaten vært stengt, kunne det ha forhindret terrorangrepet mot Høyblokka.

Kontrollkomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), sa i sitt innlegg at han forventet at Aasrud beklager i løpet av stortingsdebatten.
Oppfordringen ble gjentatt Venstre-leder Trine Skei Grande.

Da Aasrud inntok talerstolen, fulgte hun oppfordringen:

- President, sett i ettertid er det ingen tvil om at stengingen av Grubbegata tok for lang tid. Statsministeren beklaget at Grubbegata ikke ble stengt i sin redegjørelse til Stortinget. Dette beklager også jeg, sa Aasrud.

Har ikke beklaget før 22. juli-kommisjonens rapport er knusende i sin omtale i Grubbegata, som ikke ble stengt for trafikk selv om regjeringen allerede i 2004 hadde vedtattt en konkret plan for hvordan dette skulle gjøres.

Da kommisjonens rapport ble lagt fram, så Aasrud likevel ingen grunn til å gå av.

- Det er statsministeren som bestemmer hva slags mannskap han vil ha, var Aasruds kommentar.

Da Aasrud ble intervjuet av 22. juli-kommisjonen, forklarte hun sikringen av regjeringskvartalet, der stengingen av Grubbegata var et sentralt tiltak, «var noe de egentlig ikke hadde noe med». Overfor Dagbladet har hun siden erkjent at ansvaret var hennes.

- Dette var mitt ansvar. Sånn er det å være statsråd. Du har ansvaret for det som skjer, har Aasrud sagt til Dagbladet.

Samtidig gjentok hun at hun ikke var informert om sikkerhetsprosjektet, som hun hadde ansvaret for. I kontrollkomiteens instilling finner alle stortingspartiene - bortsett fra Frp - grunn til å stille spørsmål om Aasrud «ble satt i stand til å ta dette ansvaret på en tilstrekkelig måte.»

Flertallet viser til at en viktig POD-rapport ved en feil ikke ble sendt til Aasrud - men lagt rett i skuff av embetsverket i Justisdepartementet.

Men da Aasrud talte fra Stortingets talerstol i dag, understreket hun at ansvaret uansett var hennes. Det har hun hatt siden hun ble stastråd i oktober 2009, gjorde hun klart.

Stoltenberg har beklaget Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) redegjorde for Stortinget 28. august i fjor, brukte han det parlamentarisk tunge uttrykket «beklager» - også om den mislykkede stengingen av Grubbegata:

- Tre av kommisjonens konklusjoner er: Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

Da han som første sittende statsminister noensinne møtte i en kontrollhøring, gjentok han at det øverste ansvaret var hans.

Flere i opposisjonen har vist til denne beklagelsen som årsak til at de i dag ikke fremmer mistillitsforslag mot regjeringen.

Også tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) har beklaget.

- Som daværende justisminister beklager jeg på det aller sterkeste. Jeg tar ansvaret for politiets håndtering 22. juli og at det sviktet på vesentlige punkter, sa Storberget da han stilte til kontrollhøring i november.

Ap's Martin Kolberg slo i dag fast at den tidligere justisministerens beklagelse var nødvendig og viktig - men han rettet også kraftig kritikk fra Stortingets talerstol mot politiet.

Også han rettet kritikk mot den langdryge stengingen av Grubbegata - selv om Ap ikke er med på kontrollkomiteens kraftigste kritikk mot Aasrud.

Kolberg la likevel til at Aasrud ikke kunne ha gjort mye annerledes da hun tiltrådte som stastråd i 2009. Da var skaden allerede skjedd, mente han.

Etter Aasruds parlamentariske beklagelse i dag har alle med konstitusjonelt beredskapsansvar 22. juli 2011 enten beklaget overfor Stortinget, gått av eller skiftet statsrådspost. 

- I dag kan vi sette et endelig punktum for den delen av den politiske oppfølgingen av 22. juli som handler om å se bakover, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sitt innlegg.

77 mennesker ble drept 22. juli 2011. 69 av dem på Utøya, åtte i regjeringskvartalet.