<strong>TAR SELVKRITIKK:</strong> Senterungdommens leder, Sandra Borch, medgir at hun burde ha rådført seg med sentralstyret og landstyret før hun stemte for oljeboring utenfor Lofoten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TAR SELVKRITIKK: Senterungdommens leder, Sandra Borch, medgir at hun burde ha rådført seg med sentralstyret og landstyret før hun stemte for oljeboring utenfor Lofoten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Jeg beklager

Men Sandra Borch avviser at hun har kjørt solo i striden om oljeboring utenfor Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg burde innkalt landsstyret og sentralstyret, det tar jeg kritikk på. Men det er en ganske komplisert sak, og det var liten tid, sier Borch til Dagbladet.

Derfor snakket hun bare med sine nestledere, som begge har tilnærmet likt syn som henne når det gjelder oljeboring i Lofoten, før hun hun stemte over saken i programkomiteen. Borch mener ja til oljeboring i Nordland VI-feltet er et kompromiss. Feltet ble formelt åpnet i 1994, men har siden 2001 vært politisk fredet av tre regjeringer.

- Jeg har sagt til landsstyret mitt at jeg beklager og burde tatt det med dem, ikke bare nestlederne mine. Vi burde tatt en telefonmøte sier hun.

Les også: - Hun var illojal


- Ikke sololøp Borch er likevel ikke med på dette er et sololøp fra hennes side, og hun avviser at prosessen ser rotete ut. Hun kommenterer ikke utsagnene om at hun har opptrådt illojalt. Samtidig stusser hun over at ingen kritiserer henne åpent.

Borch avviser også at hun fikk eksplisitt beskjed i komiteen om å gå en runde med sine egne.

- Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg gikk tidlig fra møtet 7. januar, og fikk først tirsdag formiddag via en tekstmelding vite at det skulle være et telefonmøte samme kveld der vi skulle stemme, sier hun.

Om påstandene om at hun skal ha brukt krav om hemmelighold som forklaring på at hun ikke tok opp saken, sier hun:

- I programkomiteen ble vi enige om at vi ikke skulle kommentere saken eksternt før vi hadde tatt en beslutning. Det jeg sa til landsstyret, var at stemmegivning ikke skulle gjøres kjent før vi hadde et vedtak. Jeg brukte det ikke som en unnskylding for at jeg ikke snakket med dem. Vi ble enige om en presisering av Senterungdommens syn, og for meg er det viktig å ha landsstyret i ryggen. Det føler jeg at jeg har.

DETTE ER SAKEN:

• Programkomiteen i Senterpartiet gått inn for at det kan startes oljevirksomhet i de allerede formelt åpnede områdene i Nordland VI, som ligger sørvest for Lofoten.

• Disse områdene ble formelt åpnet i 1994, men har siden 2001 vært politisk fredet av tre regjeringer.

• I dagens program skriver Sp: «Vi viser ansvar ved å gå imot åpning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og prioriterer livet i havet».

• Det var en splittet programkomité som gikk inn for snuoperasjonen. Flertallet ble sikret av statssekretær i Olje- og energidepartementet Ane Kismul - som er tidligere Natur og Ungdom-leder, og Senterungdommen-leder Sandra Borch.

• Senterungdommens landsmøte i november vedtok at «Senterungdommen går imot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Dette er svært sårbare naturområder, som bør skjermes for slike inngrep». 15 av 19 fylkeslag tok umiddelbart avstand fra Borchs stemmegivning i programkomiteen.

• Etter at Senterungdommens landsstyre ryddet opp i saken sist helg, ble synet på oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen presisert i en enstemmig uttalelse: «Senterungdommens landsstyre forstår at landsmøtevedtaket om Lofoten og Vesterålen kan tolkes ulikt og har derfor foretatt en presisering av vedtaket om at det ikke skal være petroleumsvirksomhet i Nordland 6 i kommende stortingsperiode.»

• Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har programforslag som åpner for oljeboring, og endelige oljepolitikk for kommende stortingsperiode blir avgjort på landsmøter i april.

• Dersom forslagene blir stående, blir SV den eneste rødgrønne motstanderen av oljeboring utenfor Lofoten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer