Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg benekter ikke Holocaust

Skandale-historiker David Irving har endret mening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei inn til rettssaken mot ham i Østerrike på mandag fortalte Irving journalister at han ikke lenger står inne for sine mildt sagt kontroversielle synspunkter om tyskernes massedrap på jøder.

Arrestert før jul

- Jeg er ingen Holocaust-benekter. Det betyr åpenbart at jeg har skiftet mening, sa den omdiskuterte historikeren ifølge nyhetsbyrået AP.

Forholdet 68-åringen står tiltalt for er nettopp en uttalelse om at Holocaust aldri fant sted, en angivelig faglig belagt holdning han lenge har forfektet. I Østerrike er imidlertid ytringsfriheten begrenset på det betente området, og da Irving repeterte synspunktet på et besøk i landet i 1989 ble det utstedt arrestordre på ham.

Ett år tidligere hadde hans oppfatning av hendelsene under andre verdenskrig blitt stadig klarere: \'Jeg tror ikke det var noen helhetlig policy i Det tredje riket å drepe jødene. Hvis det hadde vært det ville de ha blitt drept og det hadde ikke vært millioner av overlevende\', sa han da han den gang vitnet til fordel for en annen \'historiker\' som var tiltalt for benektelsen han nå selv må svare for.

I november i fjor ble han pågrepet, da han igjen var tilbake i Østerrike. Denne gangen skulle han holde en tale på et møte arrangert av høyreradikale studenter.

- Ingen ekspert

Ifølge Daily Telegraph er strafferammen for Holocaust-benektelsen hele 10 års fengsel. I rettssaken vil briten erkjenne straffskyld for den 17 år gamle uttalelsen, men advokaten hans vil bruke den påståtte snuoperasjonen for det den er verdt når det kommer til straffeutmåling.

OMSTRIDT: Med et enormt presseoppbud startet rettssaken mot David Irwing i Wien i dag. Med seg hadde han han den famøse historieboka \'Hitler\'s War\'. Foto: SCANPIX/EPA
OMSTRIDT: Med et enormt presseoppbud startet rettssaken mot David Irwing i Wien i dag. Med seg hadde han han den famøse historieboka \'Hitler\'s War\'. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

- Ja det var gasskamre. Millioner av jøder døde, det er udiskutabelt. Jeg vet ikke de nøyaktige tallene, jeg er ingen Holocaust-ekspert, sa Irving ifølge AP.

Han forklarer den nye oppfatningen med at \'historie er et konstant voksende tre - jo mer dokumenter som blir tilgjengelige, jo mer lærer du\'.

Det er definitivt nye toner fra Irving. Han regnes som utstøtt av alle toneangivende historikere i akademia etter å ha gitt høyreekstreme verden over liksom-faglig substans bak påstander om at jødeutryddelsen aldri fant sted, eller at omfanget var mye mindre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!