- Jeg beordret ikke drap

Santiago: - Jeg beordret aldri noen drept. Jeg kjente ikke til drapene før mye senere, skal Chiles eks-diktator Augusto Pinochet ha sagt da han ble avhørt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pinochet svarte ifølge den chilenske avisa La Tercera på 15 av i alt 75 spørsmål som dommeren Juan Guzman hadde forberedt. Tonen under avhøret som fant sted i eks-diktatorens hjem i hovedstaden Santiago ble av en talsmann for eks-diktatoren betegnet som avslappet.

Det var første gang Pinochet måtte stå til rette for Chiles justismyndigheter. Avhørene skulle egentlig ha blitt foretatt i oktober, men har stadig blitt utsatt.

Blant anklagene er at Pinochet var øverste leder for den såkalte dødskaravanen, en militær enhet som drepte minst 75 politiske fanger et år etter militærkuppet i 1973.

Ikke ansvarlig

En anonym kilde i rettsapparatet skal ifølge Reuters ha fått tilgang på utskriftene av avhøret. Kilden opplyser at Pinochet hevdet at han aldri hadde beordret noen drept.

- Jeg kjente ikke til drapene før mye senere, skal Pinochet ha sagt. Pinochet skal videre ha hevdet at regionale hærsjefer var ansvarlige for det som skjedde i deres ansvarsområde.

Pinochets hjem var under streng bevoktning mens Guzman var på besøk. Utenfor hadde flere tilhengere av Pinochet samlet seg under slagordet «Ingen rettssak». Men det er også mange som ønsker at Pinochet skal stå til ansvar for det som skjedde da han styrte Chile med jernhånd i perioden 1973 til 1990.

Menneskerettighetsaktivister sier at de onsdag vil oppfordre Guzman til å ta ut tiltale mot Pinochet.

Trikset med legerapport?

Guzman må bestemme seg før neste mandag om han skal legge fram en tiltalebeslutning. Forsvarerne mener imidlertid at Pinochet ikke er i stand til å klare en rettssak på grunn av dårlig helse. Pinochet har diabetes og er utstyrt med pacemaker.

Guzman sitter inne med resultatene av en legesjekk som skulle klargjøre om Pinochet var mentalt frisk nok til å gjennomgå en rettssak. Guzman har ikke avslørt resultatene fra sjekken, men flere opplysninger har likevel lekket til pressen.

Blant annet at Pinochet lider av «moderat demens» som fører til hukommelsestap. Men mandag hevdet en av legene som deltok i sjekken at rapporten har blitt fingret med.

Dr. Luis Fornazzari som bor i Canada skriver i et brev, som ble offentliggjort på chilensk fjernsyn mandag, at noen strøk ordet «mild» i rapporten. Pinochet lider med andre ord ifølge legene av «mild til moderat demens».

Det hevdes også at Pinochet hadde to slag mens han satt i husarrest i Storbritannia. I 1998 ble Pinochet holdt igjen i Storbritannia mens rettsvesenet der behandlet en arrestordre fra en spansk dommer.

Etter 503 ufrivillige dager i Storbritannia fikk Pinochet vende hjem til Chile fordi man mente han var for syk til å gjennomgå en rettssak. Da generalen kom hjem til Chile syntes mange imidlertid at generalen virket uforskammet frisk.

(NTB)