Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ber ikke om månen

...bare det vi er blitt lovet, sa Yassir Arafat etter dagens møte med Kjell Magne Bondevik. Han frykter at terrorkrigen skal ødelegge for palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På pressekonferansen ble den palestinske presidenten spurt om hvilken effekt krigen mot Afghanistan har for fredsprosessen i Midt-Østen.

- Vi må få til en rask løsning når det gjelder Israels okkupasjon av palestinsk territorium, fastholdt Arafat etter å ha forsikret om at de støtter kampen mot terrorisme.

- Krigen i Afghanistan må ikke tas til inntekt for Israels sak, sa Arafat.

Han er på rundreise i Europa, og landet like etter midnatt på Gardermoen. Klokka 12 møtte han statsminister Bondevik for et timelangt møte om fredsprosessen. En stolt Bondevik erklærte etterpå for pressen at norsk støtte til fredsprosessen fortsetter.

Fredsmøte på Mallorca

- Norge ber israelerne og palestinerne om å øyeblikkelig ta stegene mot fred, sa Bondevik og stilte følgende krav til partene:

- Israel må trekke seg ut av de okkuperte territoriene og avslutte den målrettede likvidasjonen. Palestinerne må arrestere kjente terrorister og de som drepte den tidligere israelske turistministeren.

Han fastholdt at Norge støtter palestinsk selvstyre og opprettelsen av en palestinsk stat slik som FN har vedtatt. Regjeringa vil også videreføre økonomisk og annen støtte til palestinerne. Alt i alt var det lite nytt som kom fram under pressekonferansen. Arafat bekreftet at det blir et møte på Mallorca 2. november mellom ham og Israels utenriksminister Shimon Peres.

Gave til Bondevik

- Vi har ingen fastslåtte planer for møtet, men jeg forsikrer om at vi gir vår fulle støtte til fredsarbeidet som er viktig for oss, israelerne, Midt-Østen og hele verden, sa Arafat.

Han avsluttet med en stor takk til Bondevik og det norske folk.

- Min dypeste takknemlighet går til det vennlige norske folk. Statsminister, jeg ber deg om å hjelpe oss å skape fred for oss alle. Tross vanskelighetene er jeg overbevist om at det går, og jeg vil gjøre alt som står i min makt, sa Arafat og forsikret at han gjør alt for å stanse den palestinske volden.

Etter den halvtimes lange pressekonferansen, overrakte Arafat en medbrakt gave til den norske statsministeren. Pressen ble holdt på avstand, men pakken lignet fælt på den som Arafat ga til paven da han besøkte Vatikanet i går.

Fredsturne

Etter arbeidslunsjen med Bondevik og pressmøtet, bar det rett i møte med utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson for tur. Klokka 15 er det stortingspresident Jørgen Kosmos tur, før Arafat møter formann i utenrikskomiteen Thorbjørn Jagland klokka 15.35. Det skjer på Stortinget.

Klokka 17 er det satt av tid til utenriksminister Jan Petersen i VIP-huset på Gardermoen. Det blir en pressekonferanse på samme sted klokka 17.45.

Yassir Arafat er i Oslo for å prate med toppolitikerne om fredsprosessen i Midt-Østen. Han har vært i Norge flere ganger siden Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993, og omtaler byen som stedet der palestinernes håp ble tent.

FREDSTURNE: Yassir Arafat reiser Europa rundt og i dag var det Kjell Magne Bondeviks tur til å ønske velkommen i regjeringens representasjonsbolig bak Slottet.
JOBBER VIDERE: Arafat gratulerte med valgseieren, og Bondevik forsikret at norsk støtte til Palestina står fast.
Hele Norges coronakart